“Волинь-43” як складова антиукраїнської пропаганди Польщі

Вчора, у вівторок, 10 липня 2018 року, у Львівській обласній раді відбувся круглий стіл на тему: “Волинь-43″ як складова антиукраїнської пропаганди Польщі”. У заході взяли участь науковці та представники суспільно-культурних товариств. Модератор ‒ Михайло Галущак, молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту українознавства МОН України.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Учасники зібрання, зокрема, засудили нещодавню заяву президента РП Анджея Дуди, який назвав події на Волині геноцидом проти поляків, а також – висловлювання Люблінського воєводи, який назвав провокацією вшанування загиблих українців у Сагрині.
Як зазначив історик Роман Грицьків, польський президент офіційно оголосив українців учасниками геноциду поляків, причому зробив це на українській території. “Озвучені на Волині заяви свідчать про те, що поляки не збираються змінювати свою позицію. Ба більше, намагаються таким агресивним способом вплинути на українську сторону, змусити поступитися. А з боку української влади та громадськості немає адекватної реакції. Українська сторона намагається промовчати, зберегти нейтральну позицію та перечекати кризу і загострення відносин”, – зазначив історик.
За його словами, українці повинні показати на основі джерел та конкретних фактів те, що польська сторона фальсифікує дані, перекривлює історію. “Необхідно на міжнародному рівні наголошувати, що те, за що боролися українські повстанці, в жодному разі не фашизм, нацизм і будь-які інші прояви тоталітаризму, а національно-визвольний рух, на який кожна нація має право. Українці боролися на своїй території за свою незалежність”, – зазначив Роман Грицьків.
Як вважає президент Благодійного фонду “Літопис УПА”, історик Микола Посівнич, заяви президента Польщі Анджея Дуди мають на меті показати поляків як жертв, які в час Другої світової війни зазначили найбільше втрат, і за аналогією з євреями вимагати сатисфакції, і не тільки моральної. “Ще в 90-их роках ці питання не поставали через те, що Польща була економічно слабкою, не мала захисту ЄС та “парасольки” НАТО. Тепер, коли поляки стали економічно потужними, коли вони є в Альянсі, вони хочуть домагатися вибачень, причому не в Німеччини, Литви чи Угорщини, а в слабшого сусіда”, – зазначив Микола Посівнич.
Керівник Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Олег Баган вважає, що Польща, особливо протягом останніх років, поводиться як найбільший провокатор Європи.
“Ідеологічна диверсія Польщі є небезпечною. Такі дії суперечать всім міжнародним нормам, зокрема в ЄС. Сміливо можна назвати поведінку Польщі, особливо останніх років, як дії найбільшого провокатора, деструктора Європи. Хтось заперечить, що агресивніше поводиться Угорщина, але за масштабами польський конфлікт є значно страшніший, бо це більша держава, і її геостратегічне значення значно більше, ніж Угорщини”, – зазначив Олег Баган.
За його словами, українцям не варто потрапляти в пастку, яку поставила хитра польська історіографія, котра придумала міф “трагедія Волині”. “Ми повинні відмовитися від цього формулювання, яке, на жаль, підхопили українські ліберальні історики, політики, публіцисти”, – зауважив науковець.
Як зазначила Надія Халак – старший науковий співробітник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ, в Україні нема такої істерії довкола теми Волині, як є зараз у Польщі. “Там ця тема пронизує все суспільно-культурне життя. Скажімо, 16 липня в Польщі буде презентація книжки “Дівчата з Волині”, в якій йдеться про ті події, тобто це перейшло рамки наукових досліджень, пішло в масову культуру”, – зазначила Надія Халак.
За її словами, українці повинні зібрати мартиролог українських загиблих, згадати всіх поіменно, повинні творити власну національну пам’ять.
Учасники круглого столу підтримали заяву щодо антиукраїнських висловлювань президента РП Анджея Дуди під час візиту на Волинь, в якій засуджують прояви шовінізму, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, перекручування історії та приниження гідності українських героїв і вимагають офіційних вибачень від польського президента. Також вимагають, аби українська влада зайняла принципову позицію і вказала польській стороні на недопустимість проявів українофобії та поширення спотвореної версії історії.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ