ВР ухвалила закон про національну безпеку

Депутати Верховної Ради України підтримали закон про національну безпеку. За відповідне рішення №8068 проголосували 248 народних депутатів.
Цей документ прописує розподіл повноважень і компетенцій органів сектору безпеки та оборони.
Також закон про нацбезпеку передбачає, що видатки державного бюджету на оборонний сектор мають складати не менше 5% від запланованого обсягу ВВП.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
У документі йдеться, що фундаментальним національним інтересом України є «інтеграція в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір, набуття членства в Європейському Союзі та НАТО».
Закон передбачає демократичний цивільний контроль сектору безпеки і оборони. Зокрема з боку президента, Верховної Ради, уряду, Ради національної безпеки і оборони, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, судової влади, громадськості.
Громадські об’єднання, відповідно до закону, можуть отримувати інформацію про сферу нацбезпеки від державних органів, зокрема «від керівників складових сектору безпеки і оборони».
Водночас зазначається, що громадськість не зможе отримувати інформацію з обмеженим доступом.
Також у документі йдеться, що сфера громадського контролю може бути обмежена законом.
Керівництво у сфері нацбезпеки здійснює президент, який є Верховним головнокомандувачем. Він вносить до ВР подання про оголошення війни та ухвалює рішення про застосування Збройних сил у разі військової агресії проти України.
Також президент очолює РНБО, призначає та звільняє з посади секретаря РНБО, вносить подання до парламенту про призначення на посаду та звільнення міністра оборони та глави Служби безпеки, призначає і звільняє з посад вище командування Збройних Сил України за поданням міністра оборони.
Крім того, президент оголошує про повну або часткову мобілізацію, ухвалює рішення про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державній незалежності.
Президент вніс до парламенту як невідкладний проект закону про нацбезпеку.
19 червня профільний комітет рекомендував ВР підтримати цей законопроект.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ