Всесвітній день екскурсовода

Щорічно 21 лютого всі туристичні міста та регіони світу відзначають Всесвітній день екскурсовода (International Tourist Guide Day). Свято було започатковане в 1990 році та вперше відзначалося в Лондоні, який є одним з найбільших туристичних центрів світу. Ініціатором заснування події була Міжнародна федерація асоціацій екскурсоводів.
Більшість людей обожнюють подорожувати. Як чудово вирватися з пазурів щільного робочого графіку на тиждень-другий, а краще на місяць, та відвідати нову, досі незнайому країну чи місто. Дізнатися про місцеві традиції та культуру, відвідати історичні пам’ятки та покуштувати місцеву кухню. В сучасному світі все це неможливо здійснити без розвинутої туристичної інфраструктури наріжними каменями якої є екскурсоводи та гіди. Саме вони наділяють просте пересування в просторі туриста інтелектуальним сенсом заглиблюючи путівника в захоплюючі деталі колориту місцевості.
Самі професії екскурсоводів та гідів з’явилися з тих пір, коли люди почали подорожувати. Античні туристи їхали подивитися на грецькі олімпіади та римські гладіаторські бої. В епоху середньовіччя паломники долали тисячі кілометрів щоб помолитися в святих місцях. В сучасному світі туризм набув індивідуалістичний сенс та переслідує мету особистих вражень та інтелектуального розвитку.
Світове співтовариство визначає туризм, як засіб індивідуального та колективного вдосконалення, а екскурсійні послуги як інтелектуальні, що мають духовні, освітні та просвітницькі функції.
Правда, до середини 19-го століття туризм носив виключно оглядовий характер, а екскурсоводом могла стати будь-яка освічена людина знайома з місцевістю. Змінилася ситуація з відкриттям музеїв та художніх галерей. В середині 20-го століття екскурсоводами стали вважатися тільки професіонали, що пройшли відповідну підготовку. Сучасний гід чи екскурсовод повинен володіти іноземними мовами, бути відмінним оратором та добре розбиратися в предметі своєї розповіді. Адже основним їх завданням є те, щоб мандрівник повернувся до дому з масою нових позитивних вражень та знань.
Туризм є важливою галуззю української економіки. Щороку нашу державу відвідують понад 20 мільйонів туристів. Туристична галузь в Україні динамічно розвивається незважаючи на економічну кризу та війну на сході. Зокрема, особливої популярності останніми роками набув внутрішній туризм в Карпати та інші куточки нашої держави. Єдиним регіоном України в якому відбувається зворотній процес – це тимчасово окупований Кримський півострів.
tour-guide1

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ