Всесвітній тиждень космосу

6 грудня 1999 року Генеральна Асамблея проголосила період з 4 по 10 жовтня Всесвітнім тижнем космосу, з тим щоб відзначати той внесок, який вносить космічна наука та техніка у поліпшення добробуту людини.
Вперше ідея заснувати Світовий тиждень космосу виникла на 3-й Всесвітній конференції ООН з космосу. На цьому форумі делегація Марокко висунула пропозицію про проголошення 20 липня Всесвітнім днем космосу, приурочивши цю дату до дня висадки експедиції США на Місяць.
Пропозиція Марокко була сприйнята дуже неоднозначно. Більшість делегацій висловилися на підтримку ідеї проголошення спеціального Всесвітнього дня космосу. Проте сама дата викликала широку дискусію.
Внесено зустрічну пропозицію – відзначати цю дату 10 жовтня, коли набув чинності Договір по космосу. А представник ФРН навіть запропонував передати це питання для опрацювання до Комітету ООН з космосу.
У розпал дискусії несподівану пропозицію вніс делегат Ірану. Він запропонував святкувати не Всесвітній день космосу, а Світовий тиждень космосу, який можна було б почати 4 жовтня і закінчити 10 жовтня.
Така несподівана пропозиція знайшла підтримку у більшості країн. Пропозиція про Всесвітній тиждень космосу була підтримана учасниками конференції одноголосно.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ