Всеукраїнський день бібліотек

Указом президента України від 14 травня 1998 року був заснований Всеукраїнський день бібліотек. Його святкування проходить щорічно 30 вересня.
Робота сучасної бібліотеки істотно відрізняється від її давніх прототипів. У Княжій Русі бібліотеки працювали переважно при церквах або монастирях. Перші бібліотеки на території України з’явилися вже з прийняттям християнства (988 рік). У той час самою багатою та різноманітною була бібліотека Софії Київської. Її засновником став князь Ярослав Мудрий. Ця грандіозна пам’ятка культури налічувала майже тисячу рукописних томів, однак до нас дійшли лише одиниці, оскільки бібліотеку багаторазово намагалися спалити московити та монголо-татари.
З розвитком друкарства великі бібліотеки з’явилися в школах Острога та Львова. У 18 столітті козацькі старшини, єпископи і просто багаті люди створювали свої особисті бібліотеки.
Ще до появи Всеукраїнського дня бібліотек на території Західної України діяло кілька просвітницьких організацій «Просвіта», які засновували в багатьох населених пунктах регіону читальні.
На сьогоднішній день в Україні діє 40 тисяч бібліотек.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ