Хорватського футболіста звільнили зі збірної за слова “Слава Україні”

Хорватська футбольна влада вирішила виключити зі складу збірної Огнєна Вукоєвича, який працював скаутом і займався аналізом суперників. Таке рішення було ухвалено після публікації відео, на якому Домагой Віда каже “Слава Україні!”, а сам Вукоєвич присвячує перемогу хорватів над росіянами Україні та київському “Динамо”.

Читайте більше тут: Новини Львівщини
Пізніше Вукоєвич разом із Відою пояснили, що це був жарт і адресувався численним уболівальникам, які підтримували Хорватію з України. Але чиновників це не вразило.
У заяві Федерації футболу Хорватії йдеться, що ролик, який зняв і виклав в інтернет Вукоєвич, “спірний”, а виключенням Огнєна зі складу делегації на ЧС шашкові “вибачаються перед російською громадськістю за ці дії”.
Раніше ФІФА оголосила попередження Домагою Віді, але усувати гравця від решти матчів не стала. ФІФА дотримується принципу «футбол поза політикою» і не стала застосовувати санкцій щодо Росії слідом за світовою спільнотою через її агресію проти України, участь у війні в Сирії та інші втручання за кордоном. Міжнародна федерація, зокрема, стежить, щоб на нинішньому чемпіонаті світу не було ніяких політичних жестів.
Водночас в Україні за хорватів уже заступилась футбольна влада в особі Андрія Павелка. «Ми у ФФУ вирішили компенсувати Вукоєвичу штраф, накладений на нього, і, якщо він вважатиме за можливе, запропонувати йому роботу у ФФУ», – сказав Павелко, який вийшов до журналістів у футболці збірної Хорватії.За словами очільника ФФУ, Вукоєвичу нададуть повну юридичну та фінансову допомогу у разі звернення до Спортивного арбітражного суду з апеляцією на рішення про його звільнення зі збірної Хорватії.
Також ФФУ направила звернення до ФІФА з відповідним поясненням щодо гасла «Слава Україні!», пише ТСН.
Звернення направлено до УЄФА з проханням підтримати позицію ФФУ у ФІФА.
«Гасло «Слава Україні!» є привітанням, вшануванням пам’яті загиблих, патріотичним символом незалежності, свободи та волелюбності українського народу, а також гаслом, яке часто використовується українськими вболівальниками для підбадьорювання своїх команд під час матчів.
Гасло не містить жодного негативного чи образливого змісту, як і інші подібні гасла, наприклад, «Слава Хорватії!» чи «Слава Франції!», – йдеться у заяві Федерації.
Сотні українців написали на сторінці Міжнародної федерації футболу (ФІФА) у Facebook повідомлення на підтримку хорватських футболістів, яким загрожує покарання після публікації проукраїнського відеоролика. Після шквалу негативних оцінок організація закрила можливість залишати відгук.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ