Хвойні насадження охороняються відповідно до законодавства

У передноворічний період відбувається заготівля та реалізація новорічних ялинок. Однак, при цьому необхідно дотримуватись законодавчих вимог:
– заготівля ялинок повинна здійснюватись на спеціально вирощених для цієї мети плантаціях, а також за рахунок дерев, що підлягають вирубці, при проведенні рубок формування та оздоровлення лісів;
– відпуск новорічних ялинок проводити з обов’язковим маркуванням пластиковими бирками або самоклеючими стрічками із штрих – кодом.

Відповідно до статті 65 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається наступна відповідальність:

Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу ( новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання передбачена відповідальність згідно із статтею 88 -1 Кодексу про адміністративні правопорушення.
Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу -тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.
Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, -тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ