Як вбиває бліда поганка

Гриби містять білки, небагато жирів і вітаміни. Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами, інформує управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, і нагадує правила, які допоможуть уникнути такого отруєння.
Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Також можна отруїтися і червивим грибом.
Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Зустрічається вона часто. Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками. У поганці, як і в інших грибах, дуже багато амінокислот, жирів та інших корисних речовин. Але гриб містить сильну отруту – аманітотоксін. Він не руйнується при термічній обробці, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей. Бліді поганки трохи схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці – рожевий. Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються й сірі мухомори. Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його ніжки покрита візерунком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради ще раз нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:
1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
– якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
– при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
– не давайте грибів малолітнім дітям;
– ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;
3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікаря.
Ознаки отруєння дикорослими грибами: головний біль; запаморочення; загальна слабкість; спрага; нудота; блювота; пронос із кров’ю, який супроводжується біллю у животі.
В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Біля 20 з них – особливо небезпечні для життя людей. Щороку в Україні близько 2 – 3 тисяч людей потрапляють на лікарняне ліжко через отруєння грибами, адже термічна обробка не зменшує дію токсинів гриба. В області щорічно реєструються випадки отруєння дикорослими грибами, в тому числі зі смертельним наслідком.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ