Європейський день парків

Європейський день парків відзначається 24 травня. Свято було придумане представниками Федерації «Europarк», яка об’єднала безліч охоронюваних природних зон, розташованих в 36 країнах Європи.
Вперше заходи, присвячені цьому святу, проводилися у 1999 році. Датою для нього було обрано 24 травня, оскільки в цей день у 1909 році були створені перші дев’ять національних парків Швеції.
Сьогодні природні території є однією з найбільших цінностей планети. Вони накопичили в собі культурну спадщину кількох століть, тому збереження таких природних зон вважається обов’язком людства.
Глобальна мета Європейського дня парків полягає в підвищенні значущості парків і заповідних територій, а також в розробці заходів по збереженню цих територій. Важливою складовою цього процесу організатори свята бачать міжнародну консолідацію в питаннях, що стосуються охорони природних територій Європи.
Заходи присвячені цьому святу обов’язково проводять на заповідних територіях, а також в самих парках. Всі вони направлені на те, щоб звернути Європейський день парків увагу людей на природну красу, що оточує всіх нас.
На сьогодні, Україна володіє великою кількістю визначних садів та парків.
Зараз перебувають під охороною держави 83 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва національного значення та 427 парків-пам’яток місцевого значення.
Це величезне надбання нашого народу, яким ми можемо пишатись і яке потрібно оберігати. Без сумніву, воно вносить красу і гармонію в життя кожного з нас, змінюючи світосприйняття на краще.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ