За відмову від хабара патрульні поліцейські отримують премію

У випадку фіксації пропозиції чи давання хабара, реєстрації в ЄО і виклику слідчо-оперативної групи поліцейські можуть отримати премію у розмірі 1 000 гривень. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами із початку березня 2018 року було зафіксовано 350 фактів відмови патрульних від хабара.

Але ж в будь-якій ситуації, де є більше однієї сторони, винні, як правило, всі сторони. Закон в принципі містить ту ж саму логіку – передбачається відповідальність і за отримання хабара (ст.368 ККУ) і за його давання (ст.369 ККУ).

Отже, і для боротьби з корупційними проявами потрібен вплив на обидві сторони.

Всім вже, напевне, відомо, що, з-поміж іншого, для боротьби з корупцією в наших рядах діють відділи моніторингу, які 24/7 наглядають, виявляють і реалізовують спільно з іншими службами і правоохоронними структурами матеріали, які напрацювали. І прикладів тому дуже багато і ми про кожен кажемо вголос. Більшість з цих випадків реалізовані або за нашої інформації або за нашої участі. Очищення наших рядів – це неспинний процес і він буде тривати завжди.

Але і проявів іншої сторони медалі – давання хабара, ми теж бачимо безліч.
В березні минулого року ми вирішили прослідкувати та проаналізувати тенденції і масштаби цього явища. А ще, запровадили практику преміювання патрульних поліцейських за неухильне виконання закону і стійкість перед корупційними спокусами.

З березня минулого року, з ініціативи начальника Департаменту патрульної поліції Євгенія Жукова та підтримки Голови Національної поліції Сергія Князєва, кожен патрульний поліцейський, який не просто відмовився від хабара, а офіційно зареєстрував цю подію, затримав особу, яка спробувала дати хабара і викликав слідчо-оперативну групу для подальшого оформлення і реалізації – отримує премію 1000 грн.

За цей час таких випадків було зафіксовано 350. Авжеж, їх було набагато більше…натяків, спроб, розмов. Не так просто зафіксувати це, ще й не спонукаючи особу до такої поведінки. Але 350 разів це було точно зафіксовано.

Чи буде обвинувальний вирок в кожній з цих справ – не думаю. Кримінальний процес у нас має свої нюанси, але частина цих справ вже в суді. І по них будуть засуджені, я впевнений.

Отже хотілося б, щоб кожен, кому спало на думку спробувати дати патрульному хабара, пам’ятав не тільки про відповідальність за Кримінальним кодексом України, а і про премію патрульному”, – каже Олексій Білошицький.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ