Закінчення Петрового посту

Сьогодні, 11 липня завершується Петрів піст, який розпочався 12 червня. Його тривалість залежить від святкування Пасхи і може складати від восьми до 42 днів. Петрів піст вважається несуворим і в 2017 році триватиме рівно місяць. Його ще називають Апостольським, оскільки закінчення посту припадає на свято святих правовірних апостолів Петра і Павла.
Петрів піст схожий на Різдвяний. Він досить м’який, по вівторках, четвергах, а також у вихідні можна їсти рибу. В суботу-неділю і церковні свята – пити вино. У середу і п’ятницю церква рекомендує обходитися без рослинної олії, дотримуватися в ці дні сухоїдіння, тобто вживати тільки сирі овочі і фрукти, горіхи та хліб.
Мирянам можна не дотримуватись такого суворого посту, як ченцям. Під час посту з меню також слід виключити продукти швидкого приготування, тобто фаст-фуд, кондитерські вироби і випічку.
У теж час слід пам’ятати, що піст — це духовне очищення і тільки на другому місці стоїть утримання від їжі. Воно повинно сприяти не втраті ваги, а зміцненню в людині духовного початку. Тому дуже важливо під час посту молитися, сповідатися і причащатися. Але, якщо християнин з якихось причин невзмозі дотримуватися всіх правила посту, він може обмежувати себе в інших, негастрономічних речах. Наприклад, не дивитися телевізор або не користуватися соціальними мережами в інтернеті.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ