Закордонні посилки українців будуть вилучати

Співробітникам митниці дозволять знищувати дрібні партії дешевих товарів сумнівної якості та походження, відправленого поштою.
Українці, які замовляють товари з-за кордону, можуть більше не побачити своїх обновок. Співробітники митниці отримають право на знищення підробки, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях (загальною кількістю в одному відправленні до 3 штук і вагою до 2 кілограмів). Відповідні норми повинні з’явиться в Митному кодексі до кінця 2017 року. Цей законопроект вже рік лежить в парламенті, але поки він тільки обговорюється в комітетах Верховної Ради.
Після створення зони вільної торгівлі з ЄС Україна протягом трьох років зобов’язалась привести своє митне законодавство в частині захисту прав інтелектуальної власності у відповідність з європейськими нормами.
Люди, в основному, купують товари через Інтернет. Як правило це дешеві товари сумнівної якості та походження, так як дуже мало серйозних компаній продають свою продукцію таким способом. Саме на боротьбу з інтернет-торгівлею і контрафактним товаром і спрямований цей законопроект.
Процедура знищення буде виглядати так: наприклад, хтось замовив експрес-доставку або доставку поштою пару оригінальних кросівок не у офіційного імпортера, то митниця не зобов’язана затримувати оформлення, як це відбувається зараз, щоб проінформувати правовласника або його представника. Якщо співробітники помітять, що товар підроблений, то він може бути знищений за рішенням керівника митного органу. Але тільки при наявності в реєстрі інформації про те, що правовласник дозволяє знищувати всі виявлені підробки.
Про рішення знищити посилку митники зобов’язані повідомити покупцеві по факсу або по електронній пошті і чекати відповіді протягом 10 робочих днів. За цей термін покупець повинен письмово або погодитись на знищення посилки, або заперечити проти цього. Мовчання буде розцінено як згода.
Якщо ж власник проти, то вся інформація про те, хто кому, коли і що відправив надійде правовласнику. І вже той за 10 днів може бути подана на декларанта або власника товару в суд, а в якості забезпечення позову заборонити митниці проводити оформлення. В іншому випадку, якщо не порушені якісь інші митні правила, посилку оформлять і відпустять, а всі збитки, понесені в результаті очікування, постраждалій стороні повинен відшкодувати правовласник.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ