Зміни для українців на початку осені

Цієї осені на українців чекає безліч змін та нововведень, які стосуватимуться не лише осіб працездатного віку, але й школярів, а також літніх людей. Про це повідомляє Leopolis.news.

Тарифи
Кабінет міністрів прийняв рішення відтермінувати підвищення тарифу на газ в Україні до 1 жовтня 2018 року. Переговори з МВФ про те, яку ціну можна вважати економічно обґрунтованою, все ще тривають.
Згідно із законом «Про ринок газу» уряд не повинен встановлювати тариф на газ, його має формувати ринок. Але, щоб на перехідний період захистити споживачів від високих цін, Кабінет міністрів отримав повноваження тимчасово зобов’язувати постачальника продавати газ за нижчими цінами. При цьому міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що якщо ціну на газ привести до вимог МВФ, то його вартість може зрости на 50%.
Як відомо, з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни на газ для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у зв’язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.
Без підвищення тарифу на газ Україна ризикує не отримати черговий кредитний транш МВФ . А це може призвести до загроз фінансовій стабільності, браку валюти і уповільнення економічного зростання.
Після перегляду вартість блакитного палива може вирости з 6,9 до 10,5 грн/куб.

Армія та правоохоронні органи
З 1 вересня набуває чинності президентський указ про осінній військовий призов. Терміни проведення: жовтень-листопад 2018 року. Як відомо, на даний момент на строкову службу у Збройні Сили України, Національної гвардії України, Державну прикордонну службу України та Державну спеціальну службу транспорту закликають чоловіків, які знаходяться у віці від 20 до 27 років. За інформацією штабу Сухопутних військ, проводиться детальний аналіз облікових даних про кількісному і якісний склад призовників, які проживають у кожному районі, і в області (місті) в цілому, організовано проведення всебічного та поглибленого вивчення призовників, які підлягають черговому призову.
Крім того, з 1 вересня повноцінно запрацює Державне бюро розслідувань. ДБР повноцінно запрацює з чистого аркуша, не завершуючи розслідування інших правоохоронних органів.

Телебачення та зв’язок
В Україні з 1 вересня вимкнуть аналогове телебачення, замість нього працюватиме цифрове. Аналогове телебачення не вимкнуть тільки жителям територій з особливим режимом, а також для Національної громадської телерадіокомпанії України і місцевих телекомпаній, які не мають цифрових ліцензій. Їм аналоговий ефір продовжать до 31 грудня.
Згідно з повідомленням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, аналогове телевізійне мовлення з 31 серпня припиняє свою роботу і поступається цифровому. Зокрема, 1063 передавачі буде вимкнено до 1 вересня повністю і 25 передавачів буде відключено частково.
Як відомо, в ніч з 31 липня на 1 серпня аналогове телемовлення вимкнули в Києві та Кіровоградській області, однак місцеві мовники, що ще не мають цифрових ліцензій, продовжують транслювати свої програми в аналоговому мовленні.
Укртелеком вирішив припинити надання послуги Прямий телефон з 1 вересня. «З 1 вересня 2018 року Укртелеком припиняє надання застарілої послуги зв’язку за фіксованим телефоном за допомогою ручної комутації – Прямий телефон», – написано в повідомленні.
В оголошенні зазначається, що послуга втратила актуальність і не користується попитом серед споживачів. Раніше нею користувалися юридичні особи.

Медицина
До 1 вересня всі лікарні мають оприлюднити інформацію про наявні ліки. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає, щоб лікарні оприлюднили інформацію про наявні ліки, а далі – щотижневе її оновлення.
З 1 вересня українські мами отримуватимуть бебі-бокси для новонароджених з необхідними для малюка речами: одягом, памперсами, ковдрами, термометром для води та ін. Орієнтовна вартість кожного набору – 5 тис. грн.
Також з 1 вересня невідкладна медична допомога запрацює в новому форматі у столиці та Харківській, Дніпропетровській, Вінницькій, Полтавській областях. На автомобілі швидкої хочуть поставити GPS-маячки, щоб диспетчер відправляв на виклик найближчу машину. У Києві виклики прийматимуть фахівці, які вирішать – потрібна невідкладна допомога чи краще відправити швидку, яка виїжджає, якщо життю людини загрожує небезпека або потрібна екстрена медична допомога.

Освіта
1 вересня в Україні стартує освітня реформа «Нова українська школа». Це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Першими її наслідки мають відчути на собі учні перших класів. Головна мета реформи – перетворити школу на таку, яка вчить учнів застосовувати отримані знання в житті.
Цьогорічні першокласники, на відміну від інших школярів, навчатимуться вже 12 років і пройдуть три рівня середньої освіти: початковий – 4 роки, базовий – 5 років, профільний, що складається з професійного і загальноосвітнього, – 3 роки.
1 вересня закінчується термін зарахування до закладів профосвіти, однак графік прийому документів заклади визначають самостійно.

Транспорт і дороги
Норма про створення транспортно-пересадочних вузлів у великих містах вводиться з 1 вересня. В українських великих містах з великим пасажиропотоком усі маршрутні мережі будуть з’єднуватися між собою транспортно-пересадковими вузлами.
Мінрегіонбуд запровадив з 1 вересня обов’язкове проектування велосипедних доріжок при будівництві та реконструкції доріг, дозволив звузити смуги доріг із менш активним рухом.
Від 1 вересня пішохідні зони будуть обов’язково проектуватися із врахуванням потреб людей з інвалідністю, а також в Україні організують обов’язкові розділові поручні в підземних переходах, а люки та дощоприймачі на пішохідних тротуарах проектуватися не будуть.

Будівництво
Нові державні будівельні норми набудуть чинності з 1 вересня. У будівельних документах з’являться такі терміни, як «блакитні лінії», що обмежують висотність забудови, «зелені лінії», що регулюють будівництво в зелених зонах, «жовті лінії», які обмежують висоту будівель біля основних доріг і магістралей у населених пунктах особливої важливості для безпечної евакуації. У містах, де проживає менше 50 тис. осіб, не можна буде будувати будинки вище 4 поверхів. У більших (від 50 до 100 тис.) найвищі будівлі обмежать дев’ятьма поверхами. Максимальну щільність населення в житлових масивах обмежать 540 жителями на гектар. Також буде заборонено будувати парковки всередині дворів.

Надра
Кабмін ухвалив постанову про відкриття геоінформації і схвалив запуск з 1 вересня пілотного проекту з проведення електронних аукціонів на користування надрами, а також планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через ProZorro.

Юриспруденція
з 1 вересня 2018 року складення кваліфікаційного іспиту відбуватиметься за новою процедурою. Зміни передбачені як в порядку подання документів для складення кваліфікаційного іспиту, так і у власне процедурі адвокатського іспиту.
Для складення кваліфікаційного іспиту документи подаватимуться через «єдине вікно» на сайті НААУ і автоматично розподілятимуться заявки за місцем проживання. Оплатити збір за складення іспиту можна буде під час подачі аплікаційної форми та самостійно обрати дату складання іспиту на сайті.
Список осіб та дата й час складання іспиту публікуватимуться на сайті НААУ та підсайті регіону. Якщо ж є бажання складати іспит не в регіоні прописки, то це можливо у разі оплати збору в обидва регіони.
Власне процедура кваліфікаційного іспиту передбачатиме тестування на виявлення теоретичних знань у галузі права, історії адвокатури та адвокатської етики та практичні завдання із вирішенням юридичних задач, складення процесуальних та інших документів, необхідних адвокату в повсякденній роботі.
Тест у галузі права включатиме 100 запитань, об’єднаних у 10 тематичних блоків. На його виконання відводитиметься 2 год 20 хв.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ