ЗНО: у початковій, середній і випускній школі

Згідно з проектом закону “Про освіту” передбачається перехід на 12-річну школу, при цьому останні три роки навчання в старшій школі будуть профільними. Доступ до старшої школі буде здійснюватися на підставі результатів незалежного іспиту, і для вступу в престижні школи буде проходити конкурс.
Таким чином, іспит після 9-го класу матиме характер іспиту високих ставок (high-stakes exam). У такому випадку цей іспит має проводитись на основі тих самих процедур, що і ЗНО для вступу до ВНЗ задля гарантування незалежності та об’єктивності проведення і визначення результатів.
В той же час, у початковій школі за допомогою процедури ЗНО планується проводити моніторинг якості освіти. Для того, щоб моніторинг був максимально ефективним, дане дослідження буде проводитись не на всій сукупності учнів, а тільки на вибірці. До моніторингу варто залучити 6 тисяч четвертокласників (усього в Україні їх близько 400 тисяч). Цього достатньо, щоб встановити, які тенденції існують у початковій школі з точки зору формування читацьких та математичних компетенцій випускників.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ