Звернення про відзначення 75-річчя УПА на державному рівні

Фракція ВО «Свобода» у Львівській обласній раді пропонує раді звернутися до Президента України щодо вшанування 75-річчя створення Української повстанської армії на державному рівні.
Про це йдеться в проекті рішення, яке зареєстрував голова фракції Олег Панькевич 21 лютого 2017 року в раді.
У зверненні, зокрема, йдеться:
«Цього року Україна відзначатиме 75-річчя створення Української повстанської армії – єдиного військового формування, яке під час Другої світової війни відкрито боролось за незалежну Україну. Українські повстанці чинили опір гітлерівській і сталінській імперіям та шовіністичній Армії Крайовій, маючи підтримку лише від місцевого населення.
Із гордістю стверджуємо, що українці мали Армію, яка не підписала капітуляції і продовжувала свою боротьбу до останнього, навіть у тюрмах та концтаборах. УПА найдовше з-поміж усіх підпільних рухів Європи вела збройну боротьбу проти Радянського Союзу (останній бій українські націоналісти дали в 1960 році). Українці мали Армію, якою захоплювалися авторитетні військові ХХ століття, а національно-визвольні рухи взяли на озброєння її бойовий досвід. На прикладі УПА виховувалась і значна частина сьогоднішніх захисників України.
Верховна Рада України, прийнявши 9 квітня 2015 року Закон України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті», визнала воїнів УПА борцями за незалежність України. Пам’ять про героїв минулого плекає героїв майбутнього.
У зв’язку з вищевикладеним, звертаємося до Президента України щодо видання Указу «Про заходи з відзначення 75-річчя від створення Української повстанської армії».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ