30-ліття відновлення Апостольства Молитви на Яворівщині

18 серпня 2019 року у селі Чолгині відбудуться урочисті святкування з нагоди 30-ліття відновлення Апостольства Молитви на Яворівщині після виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви.

Святкування розпочнуться Святою Літургією, яку очолить о 12.00 год. в храмі св. Євстахія о. Терентій Довганюк, ЧСВВ, Координатор Апостольства Молитви.

Довідка
Чолгині — село в Україні, в Яворівському районі Львівської області. Населення становить 1001 особа. Орган місцевого самоврядування — Терновицька сільська рада. Згадується в 1375 році у надавчому привілеї князя Владислава Опольського братам Герборду (Herbord) і Фридрушу (Фридрижу[джерело?]), званими Панчами[джерело?] (рід Гербурти). Їм було надано села Чолгині, Мужиловичі та Підлуби.
Руський воєвода Іван Данилович 1626 року з кількома королівськими комісарами брали участь у розмежуванні земель містечка Брухналя від Прилбичів та Чолгинів.
10 червня 1925 р. комуністична фракція польського сейму виступила із заявою, у якій говорилось, що селяни, аби врятуватись від голодної смерті, випікають хліб із мерзлої картоплі, а у с. Чолгині Яворівського повіту 156 родин із 170 жебракують. Тяжке становище доводило селян до відчаю: вони проганяють збирачів податків, скошують панський хліб, рубають ліс. 10 жовтня 1931 р. для розправи із непокірними селянами у Чолгині прибув каральний загін. Багатьох жителів було побито гумовими палицями. 27 лютого 1939 року відбулась друга пацифікація у Чолгинях. Селяни хотіли вибрати солтисом Моюка. Жандарми арештували М. Даньо, який виступив від імені односельчан проти солтиса, але вивезти його селяни не дали. Під кінець дня до села прибув каральний загін, в результаті чого 8 осіб було арештовано і відправлено до Краковецької тюрми.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ