До Хмельницького привезли частинку Яворівщини

Майстри яворівської іграшки привезли до Хмельницького свою частинку.
У цьогорічній експозиції подружжя Семена Тлустого та Галини Шумило–Тлустої 3 сотні робіт, створених у техніках Яворівського розпису та різьблення по дереву. Коники, пташки, дитячі меблі та рухомі забавки. Самобутні, яскраві та екологічно чисті.
24 години на добу та 7 днів на тиждень народний умілець Семен Тлустий вже 5 років поспіль виготовляє яворівські іграшки. Для своїх забавок він використовує осику – здавна вважалося, що вона має здатність відганяти усе зло. Пан Семен каже, що сьогодні самобутня народна іграшка переживає другу молодість.
Усе зроблене паном Семеном розмальовує його дружина – Галина. Фарби – екологічно чисті та кожен із кольорів має символічне значення. Жінка розповідала, що на цьогорічній виставці представили 3 сотні іграшок – забавок. А от у доробку подружжя – майстрів їх вдвічі більше. Та на цьому зупинятись не збираються.
Коли була перша виставка (рік тому), то не було фотографій, а тепер їх є багато. У Львові подружжя відкрили майданчик екологічно чистої іграшки в Яворівському стилі, де діти можуть гратись, забавлятись, можна фотографуватись. У вихідні дні проходятьо різноманітні майстер-класи.
Цього разу на виставці майстри познайомили хмельничан з ще одним подружжям, які відроджують стародавнє мистецтво. Федір та Людмила Струсеві презентували традиційний дерев’яний посуд. А ще митці взялись за створення посуду із особливого матеріалу-капу. Це великі нарости на дереві, які твердіші в 10 раз за деревину. В 19 столітті вироби з капа оцінювались на вагу золота. Ці вироби виглядають як мармур.
Усі вироби можна побачити у музеї історії міста Хмельницького.
Триватиме виставка до 22 квітня.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ