Майстер-клас розпису яворівської забавки від Янівських майстрів

У неділю, 15 грудня 2019 року, з 14:00 год. по 17:00 год., у Громадському просторі Янів (великий зал засідань – колишній кінотеатр (біля піцерії)), відбудеться майстер-клас розпису яворівської забавки від Янівських майстрів.

Яворівська забавка — іграшки, що майструються в основному з осики (здавна вважається, що вона має властивість відганяти усе лихе) та прикрашаються традиційним яворівським розписом — «вербівкою». Всі малюнки, а це квіти і листочки, виконуються у вигляді вербових гілок. Мистецтво створення забавки передаються з покоління в покоління в родині Станьків дотепер.
Для розпису ще на зорі Яворівської забавки використовувалося три кольори: зелений (що символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку ХХ століття почав використовуватися четвертий колір — жовтий (сонце).
Яворівські забавки не шкодять здоров’ю дітей. А все завдяки тому, що ці забавки зроблені з виключно з деревини, а розписуються лише безпечними акриловими фарбами, що замінили рослинні барвники.
Яворівські майстри не люблять, коли їхні витвори називають іграшками. Це не іграшки, а забавки, оскільки покликані бавити, заспокоювати, оберігати.
Яворівська дерев`яна забавка – явище унікальне. При всій своїй простоті вона має дивну притягальну силу і є чимось більшим, ніж іграшка. Її наділяють властивостями оберега.

Цієї неділі на майстер-класі від Оксани Когут та Остапа Сойки, кожен матиме можливість власноруч створити собі забавку-оберіг та ознайомитись з іншими різновидними екземплярами вже готових виробів.

Вхід вільний!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ