На Львівщині запрацювала лабораторія молекулярно-генетичних експертиз для ідентифікації тіл загиблих

В Україні молекулярно-генетичні дослідження до цього робили тільки у Дніпрі. Відтепер ця можливість є і на Львівщині.

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» сьогодні, 7 лютого, відкрили відділ судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз.

Про це пише ЛОР.

Тут на міжнародному рівні проводитимуть експертизи із застосуванням методу ДНК-аналізу для ідентифікації тіл загиблих, невідомих осіб, біологічних слідів на речових доказах тощо.

Як зауважив перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник, для реалізації цього проєкту було докладено багато зусиль та бюджетної підтримки.

«Сьогодні на Львівщині, в обласному комунальному закладі, ми відриваємо найсучасніший центр молекулярно-генетичних експертиз, де працюють фахівці високого класу. Переконаний, нове обладнання допоможе значно підвищити якість та результативність роботи установи», – підкреслив Євгеній Гірник.

Дороговартісне обладнання придбали у межах Комплексної програми підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області на 2021-2025р.р.. Загальна вартість – понад 38 млн грн. Третина з цієї суми – кошти Новояворівської, Яворівської, Івано-Франківської, Славської територіальних громад, решта – фінансовий ресурс обласного бюджету.

За словами керівника Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи Микола Шевчука, молекулярно-генетичні дослідження – це новий крок у судово-медичній експертизі речових доказів, оскільки ці дослідження є високотехнологічними і мають високий рівень складності.

«Завдяки новітній техніці виробництва Німеччини та США на сьогодні спроможність лабораторії в ідентифікації – 24 проби за один раз. Один такий цикл експертизи триває до трьох днів. У майбутньому плануємо підсилювати наші потужності.

Дякую владі Львівщини та територіальним громадам, які долучилися до створення нашої лабораторії», – сказав Микола Шевчук.

В Україні молекулярно-генетичні дослідження до цього робили тільки у Дніпрі. Відтепер ця можливість є і на Львівщині.

FacebookTwitterTelegramПоширити

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ