На Яворівщині батьки 1200 дітей не дали згоди на проведення щеплень проти кору

Ситуація із кору в Яворівському районі є загрозливою: в першу чергу, серед дітей. Через те, що останніх 6 років діти щеплювалися нерегулярно і не завжди якісно.
Це пов’язано із нерегулярними постачаннями вакцини, а ще більше – через відмову батьків від щеплення та оформленням фіктивних довідок. Про це повідомили завідувач Яворівським районним відділом державної установи Львівської обласної амбулаторії Міністерства охорони здоров’я України Ярослав Гринчук та завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Віра Левицька.
За останніх 4 роки, з моменту реорганізації санепідемслужби немає достовірної інформації про стан проведення щеплень проти кору. У вересні 2017 року лікувально-профілактичні заклади отримали достатню кількість вакцини для проведення щеплень. Якщо в попередні роки забезпечення вакциною було таким: в 2014 році – 17% від потреби, у 2015 – 67%, у 2016 – 17%, – то у вересні 2017-го – 95% від потреби. Тому на цей час є можливість прищеплювати усіх бажаючих, в тому числі – тих, які не мають документального підтвердження.
В Яворівському районі є близько 1200 дітей, батьки яких не дали інформованої згоди на проведення щеплень, разом з тим письмово відмовилися – 290 чоловік.
Запорукою безпеки від зараження кором, особливо – для нещеплених осіб, є проведення щеплень, оскільки кір є високо контагіозною інфекцією і сприйнятливість у нещеплених осіб становить майже 100%.
На Яворівщині перші випадки захворювання на кір виявили  14 грудня минулого року на підприємстві «Фуджікура». Протягом останнього місяця захворіли 49 працівників, з них – 7  мешканці Яворівського району.
З таким діагнозом є троє дітей (нещеплені). Більшість із 49 захворілих – нещеплені, або не мають документальних даних.
З початку спалаху захворювання в Яворівській районній раді відбулось засідання комісії, де було прийнято відповідне рішення щодо заходів на «Фуджікурі». На цьому підприємстві працюють спільно лікарі-епідеміологи Яворівської центральної та Івано-Франківської лікарень, які допомагають своєчасно виявити захворювання, за згодою надають допомогу, проводять навчання для керівників із профілактики кору. На заводі працює декілька тисяч жителів різних областей України, які мешкають у готелях та хостелах, тому є ризик поширення інфекції.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ