На Яворівщини підхопили небезпечну хворобу Лайма

Найбільш поширеною серед інфекцій, які передаються кліщами, на території Львівської області є хвороба Лайма. За чотири місяці 2018 року зареєстровані 17 випадків захворювань людей на хворобу Лайма, що на сім випадків більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.
Захворювання реєструвались серед дорослого населення. Серед хворих 11 – жителі м. Львова, 3 – Золочівського району, 1 – м. Дрогобич, 1 – Яворівського району, 1 – Буського району.
Хвороба Лайма викликається спірохетами роду Borrelia burgdorferi і характеризується важкістю перебігу, ураженням різних органів та систем організму людини (шкіри, серця, суглобів, нервової системи, органів зору та ін.). Хвороба може виникнути після укусу кліща вже через 7-10 днів, а іноді інкубаційний період триває понад 6 місяців.
Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має чітко виражені інтенсивно червоні, набряклі краї, центр блідий або блідо-синюшний («бичаче око»). Еритека виникає в середньому через 2-3 тижні після укусу кліща, іноді пізніше. Діаметр еритеми від 5 до 40 см. У майже третини хворих еритема не відмічається, такі випадки як правило, перебігають важче і схильні до хронізації.
На початку хвороба може проявлятися також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю. Регіональні лімфатичні вузли поблизу місця укусу кліща можуть бути збільшені. Ця стадія триває від 3 до 30 днів. В 2-ій стадії захворювання відмічаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Ця стадія триває декілька місяців. Через 6 тижнів розвивається 3-тя стадія захворювання – ураження суглобів.
Більше новин на: https://yavoriv-info.com.ua

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ