На Яворівщині викрили розтрату ₴312 тис. міжнародного гранту

У Львівській області поліція викрила безпідставну виплату коштів міжнародного гранту, призначених для рекультивації забрудненого хімічним виробництвом сірчаного полігону в Яворівському районі.
Встановлено, що одна з районних рад Львівщини уклала договір із ТзОВ про надання послуг із здійснення нагляду за проведенням робіт з рекультивації (реконструкції) території Яворівського району, забруднених сірчаним виробництвом у рамках міжнародної угоди, підписаної урядом України і Комісією європейських співтовариств та ратифікованої законом України.
Правоохоронці виявили, що начальник відділу цього ТзОВ затвердив акти виконаних робіт, де у вартості робіт і матеріалів було безпідставно враховано податок на додану вартість. Внаслідок цього було безпідставно виплачено кошти міжнародного гранту у сумі 312,6 тис. грн.
«Він знав, що міжнародна угода не передбачає нарахування ПДВ. Він свідомо погодив ці акти. Відкрито кримінальне провадження, у межах якого начальнику відділу цього ТзОВ оголосили підозру за ч.2 ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу», – прокоментувала речниця Департаменту захисту економіки Нацполіції Наталія Калиновська.
Санкція статті передбачає покарання – від двох до п’яти років позбавлення волі без права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.
Яворівська районна рада у 2014 році проводила державні закупівлі для рекультивації територій Яворівського району, забруднених сірчаним виробництвом колишнього Яворівського ДГХП «Сірка». Учасники мали подавати свої пропозиції без врахування ПДВ, відповідно до Рамкової угоди між урядом України і комісією європейських співтовариств.
Закупівлі здійснювалися у межах проекту, включеного до Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, який передбачав відновлення деградованих земель та створення на 40 га колишнього Яворівського ДГХП «Сірка» індустріального парку.
Такі ж роботи мали виконати у Новому Роздолі. Загальна вартість проекту становила €4,5 млн, із них 4 млн виділяв ЄС.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ