На Яворівському полігоні відбувся випуск сержантів США

На базі міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (Яворівський полігон) відбувся випуск сержантів Збройних Сил Сполучених Штатів Америки. Про це повідомляє Леополіс.
Близько сорока військовослужбовців американських збройних сил пройшли відповідний курс підготовки та отримали підвищення до сержантських звань. Особливістю є те, що всю підготовку, та своєрідні іспити, які як правило відбуваються лише на території США, вони проходили та складали на базі міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
На відміну від Збройних Сил України, сержантський та старшинський корпус американської армії є реальною дієвою основою боєготовності та дисципліни як кожного підрозділу, так і великих угрупувань. Це добре усвідомлюють офіцери всіх ланок і тому відбір та підготовка сержантів у американців справа не масова, а ретельного відбору. Кандидат на складання сержантського іспиту має щонайменше три, а то й чотири роки прослужити на початкових солдатських ланках.
Читайте більше тут: Новини Яворівщини
Зарекомендувати себе в реальних діях, бути фізично витривалим, та головне мати високий рівень інтелектуальної підготовки (так зване IQ). Все визначається спеціальними тестами, де підробити чи купити результати просто неможливо.
Саме складання іспиту триває три тижні. Підготовка до нього займає ще кілька місяців. За цей час кандидати на сержантські нашивки мають скласти іспити з тактичної, вогневої, медичної, психологічної, спеціальної підготовка, а також з психології керування колективом і умінням бути лідером навіть в складних умовах, коли люди виснажені морально і фізично. Складання іспиту триває майже цілодобово і в день і в ночі. Це зроблено для того, щоб люди відчули і фізично та моральну виснаженість, зрозуміли відчуття голоду, злості та багато інших емоцій, які потрібно вміти тамувати в собі, щоб бути командиром за будь-яких обставин.
Церемонія випуску чимось нагадує собою традиції давньоримських легіонерів, які в будь-якому коточку світу, де б не знаходились підтримують одні і ті ж ритуали та символи. Діючі сержанти та інструктори вистроюються навколо строю кандидатів, що успішно склали іспит. Потім перед всіма виступає капелан з традиційною промовою. Вона до речі теж відрізняється від звичних нам молитв. Справа в тому, що в американських збройних силах служать люди різних віросповідань, і тому священик не читає молитву якоїсь конфесії, а просто, від імені всіх присутніх дякує Господу, за сили і наснагу долати армійські труднощі, за те, що дарував кожному з них шлях оборонців рідної землі. Проте кожен боєць в строю чи навколо мусить зняти головний убір і схилити голову.
Далі всі кандидати хором читають присягу сержанта. Причому роблять це не з листочка паперу, а на пам’ять, і запнутись чи забути слова вважається серед американських сержантів великим соромом. До речі, сержанти, що стояли навколо, також підтримували кандидатів і разом з ними промовляли слова присяги. Для порівняння, за останні 10 років, моїх репортажів з ритуалів складання Військової Присяги на вірність Українському народові, яка включає в себе всього шість (!) речень, я ще ні разу не бачив, щоб солдати зачитували її без папірця вивчивши на пам’ять.
Після цього відбувається ритуал вручення сертифікатів та адміністративних документів про завершення курсу. Його проводить головний бригадний старшина, який крім всього іншого, кращим кандидатам може дати свою особисту відзнаку. І що цікаво всі рухи під час ритуалу проводяться тільки стройовим кроком. Не залежно від того, хто ти полковник чи рядовий. Навіть вручаючи сертифікати бригадний старшина переходив від одного солдата до іншого тільки стройовим кроком. Далі, до військовослужбовців, підходять визначені старшини з більш досвідченого складу. Вони зривають з колишніх рядових їх минуле звання, і кріплять нові знаки розрізнення. Завершується ритуал виконанням бадьорої армійської пісні, яка є неформальним гімном збройних сил США. А далі… далі звичайні і зрозумілі напевно всім військовим емоції, привітання від побратимів, фото на пам’ять.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ