Нацполіція затримала двох адміністраторів груп «синіх китів»

Голова Національної поліції України, Сергій Князєв повідомив, що затримали двох адміністраторів суїцидальних груп у соціальних мережах. “Вони дають свідчення, що експериментували зі свідомістю людей. Співробітники поліції вже провели обшуки і зібрали докази”, – сказав глава Нацполіції.
Адміністраторами групи смерті виявились двоє студентів четвертого курсу, які вчаться в Києві в медуніверситеті, але не на психіатрів. Символ “кит” обрали невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.
Нагадаємо, “групи смерті” – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні “завдання” – наприклад, свідомо порізати собі руки, груди лезом, малюють на тілі кита, слухають депресивну музику, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою “гри” є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру. Кіберполіція також опублікувала список українських підлітків, які зареєстровані в подібних групах. За інформацією поліції, 13 тисяч дітей в Україні віком від 12 до 16 років зареєструвались в соціальних групах “Синіх китів”, “Море китів”, “Тихий дім”, “Розбуди мене о 4:20”.
В соціальних мережах також розповсюджена гра “Біжи, або вмри”, суть якої полягає в тому, щоб піти з дому на добу і нікому нічого не сказати. Підлітки часто створюють групи, вірусним методом розповсюджують різні випробування, частково, ускладнюючи їх, щоб похизуватись один перед одним.
Раніше двоє студентів-другокурсників із Придністров’я ініціювали інтернет-гру “Білий ведмідь”, яка є повною протилежністю смертельно небезпечної гри “Синій кит”. Розробники проекту створили спільноту у соцмережі ВКонтакте. У грі треба виконати 50 завдань, наприклад, прибирання будинку чи фото щоденника з позитивною оцінкою. Автори гри переконані, що після завершення усіх завдань стосунки гравців зі своїми сім’ями значно покращаться.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ