Не встиг зійти сніг, як на Яворівщині “стартувало” екологічне лихо

Не встиг зійти сніг, як на Яворівщині “стартувало” екологічне лихо, з яким наші рятувальники змагаються кожного року – пожежі на відкритих територіях та в екосистемах.
Чомусь усі забули, що посушливого 2020 року кількість пожеж в екосистемах нашого району удвічі перевищила статистику 2019 року. Минулого року, здавалося, палає вся Україна. І от — все почалося з початку…
Приміром, учора наші хлопці гасили пожежу очерету у селищі Івано-Франкове. Того ж дня, вже надвечір, вогнеборцям довелося гасити пожежі сухої трави та чагарнику в селі Чолгині та Воля-Старицька. Ймовірна причина пожеж — підпал.
Навіть не знаємо, як і ще достукатися до тих, вибачте на слові, безголових, хто підпалює екосистеми в період гніздування птахів…
Для тих , хто ще не знає, чи робить вигляд, що не знає, нагадуємо. Буквально місяць тому парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянню на природних територіях.
Отже з’явилася надія на те, що більш жорсткі та рішучі дії представників ДСНС у боротьбі з безголовими паліями усе ж таки дадуть результати.
Законом заборонено випалювання сухої рослинності у прибережно-захисних зонах:
– уздовж річок, навколо водойм та на островах;
– уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах.
Застерігаємо! Якщо такі поняття як совість та свідомість у паліїв відсутні, упевнені, суворе покарання змусіть губителів природи отямитися.
За спалювання сухої трави та листя законом передбачений шраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в’язниці!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ