Небезпека при використанні побутових піротехнічних виробів

Рятувальники Яворівщини попереджають про небезпеку при використанні побутових піротехнічних виробів

Феєрверки, петарди, ракети та інші побутові «іграшки» завжди притягували увагу до себе не тільки дітвори, а й дорослих. Дуже шкода, але рік у рік збільшується кількість людей, які отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки та різні травми.

Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного чи невмілого користування піротехнічними виробами.

Щоб запобігти біді слід дотримуватися правил пожежної безпеки. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів і поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок тощо.

Піротехніку не можна зберігати біля приладів опалювання – батарей, газових та електричних плит. Не варто носити вогненебезпечні предмети у кишенях чи сумочках. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам, курити, працюючи з піротехнічними виробами.
Шановні громадяни! Пам’ятайте самі та поясніть дітям, що феєрверки – це не іграшка. Малеча може дивитися, але не використовувати. Дорослі ж при використанні повинні відійти на безпечну відстань.

Поради від надзвичайників:
• перед тим, як підпалити фітіль, переконайтеся у тому, що правильно тримаєте виріб. З верху будуть вилітати палаючі елементи, тому їх потрібно направити вгору. Навіть коли фітіль тільки горить, ні в якому разі не можна направляти феєрверк на глядачів;
• не створюйте ефект «вау», тримаючи палаючу петарду в руках довше зазначеного часу. Вона може в руці і нанести опік;
• якщо феєрверк не вибухнув, потрібно почекати час, а тільки потім до нього підходити. Може трапитися запізнілий ефект;
• ні в якому разі не намагайтеся самостійно відремонтувати його, розібравши;
• для утилізації неспрацьованого феєрверку, його потрібно замочити у воді на 24-48 годин.

Зверніть увагу! Ні в якому разі не спалюйте піротехніку на вогнищах!

Пам’ятайте, що незабаром Новий рік – це свято, яке має запам’ятатися приємними емоціями, тому запускайте правильно піротехніку, щоб насолодитися барвистим салютом, безпечним для здоров’я свого і глядачів.

Рятувальники Яворівщини закликають: будьте максимально уважні! Бережіть своє та близьких життя. Подаруйте їм свою увагу, любов та добрий настрій.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ