Яворівська делегація взяла участь у підготовці святкування уродин Осипа Маковея

На честь відзначення 150-ї річниці від дня народження видатного українця, письменника та громадського діяча Осипа Маковея, відбулась робоча поїздка делегації з Яворівського району у місто Заліщики Тернопільської області, як повідомив Відділ культури та туризму Яворівської РДА.
Довідка
Осип Маковей – поет, прозаїк, публіцист, літературний критик, редактор багатьох періодичних видань, досвідчений педагог і визначний громадсько – культурний діяч кінця XIX – поч. XX ст..
Народився Осип Маковей 23 серпня 1867 р. в м. Яворів Львівської обл., в родині селянина. Після початкової школи навчався в українській гімназії у Львові, а потім на філософському факультеті Львівського університету.
Ще в студентські роки розпочав свою літературну діяльність. Він починає писати ліричні вірші, громадські поезії, сатиричні образки, а згодом нариси, оповідання, новели.
Прагнення здобути науковий ступінь привело письменника до Віденського університету. З 1899 р. почав працювати викладачем учительської семінарії в Чернівцях, а через два роки отримав вчений ступінь доктора філософії.
Творча праця О. Маковея була перервана Першою Світовою Війною. Дальший життєвий шлях письменника пов’язаний з містом Заліщики. Тут він працював директором учительської семінарії і викладав українську літературу.
При праці застав Маковея і Листопадовий зрив 1918 р., який дав початок Західно – Українській народній республіці. О. Маковей в цей час зголосився добровольцем до українського війська, але з уваги на його вік та професію йому порадили повернутися до праці в учительській семінарії.
21 серпня 1925 р. письменник помер.
Поетична спадщина О. Маковея, як і вся його творчість є цікавим, оригінальним і значним явищем в українській літературі. Його поетичні твори різноманітні за темами, мотивами, образами.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ