Сьогодні відбудеться запуск газу

На час відсутності газопостачання населення просять перекрити газові крани, а також бути присутніми у приміщеннях під час пуску газу.

Що робити, якщо у квартирі стався витік газу: варто пам’ятати!

Правильний порядок дій в екстремальних ситуаціях може врятувати не одне життя. Саме тому дуже важливо знати, що і як робити, якщо не можна гаяти жодної хвилини.

Ді на той випадок, якщо ви відчули запах газу в квартирі:
– Якнайшвидше перекрийте вентиль газової труби. Як правило, вентиль знаходиться прямо за плитою.
-Не варто намагатися самостійно знайти місце витоку, оскільки це може відняти дорогоцінні секунди. Ваше завдання полягає в тому, щоб максимально швидко припинити подачу газу.
– Якщо в місці витоку газ загорівся, категорично забороняється усувати полум’я – поки газ горить, він не вибухне У цьому випадку потрібно перекрити подачу газу, а якщо такої можливості немає, негайно вийти з квартири і викликати пожежників і газову службу.
– Відкрийте всі вікна в приміщенні. Протяг допоможе позбутися від газу, що скупчився в результаті витоку.
– Не вмикайте світло і побутові прилади, а також не вимикайте ті, що вже працюють. Ні в якому разі не вмикайте електрику, а також не вимикайте ті, що вже працюють, електроприлади – пам’ятайте, що газ може спалахнути від найменшої іскри.
– Вийшовши з квартири, вимкніть подачу електрики в щитку.
– Не телефонуте зі стаціонарного або мобільного телефону, перебуваючи в квартирі. Зателефонуйте в службу порятунку, або по телефону газової аварійної служби 104. Для виклику скористайтеся телефоном сусідів, або вийдіть на вулицю, щоб зателефонувати з мобільного. Чекати приїзду фахівців потрібно на вулиці, або в безпечному приміщенні.
– Ні в якому разі не можна повертатися в квартиру до усунення витоку газу.

Щоб уникнути екстремальних ситуацій, пов’язаних з побутовим газом, фахівці МНС рекомендують дотримуватися кількох простих правил:
– Не встановлюйте і не ремонтуйте газові плити самостійно.
– Якщо ви виявили, що одна з конфорок на плиті згасла, не намагайтеся відразу запалити її знову. Перекрийте подачу газу, добре провітріть приміщення, потім дочекайтеся, поки пальник охолоне, і тільки потім запалюйте.
– Не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення. При включенні духовки переконайтеся в тому, що вогонь є у всіх отворах пальника.
– Звертайте увагу на колір полум’я – воно повинне бути яскраво-блакитним. Червоний, зелений або оранжевий колір полум’я – привід для того, щоб звернутися до фахівців газової служби.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ