Святкові заходи до дня народження Івана Франка в Янові

Учора, 27 серпня 2017 року, в смт. ІваноФранкове відбулись святкові заходи до дня народження Івана Франка.
Урочистості з нагоди 161-ї річниці від дня народження Великого Каменяра Івана Яковича Франка, пройшли біля пам’ятника Івана Франка.
На заході дикламували вірші, “крилаті вислови” Івана Франка. Звучали пісні про український народ та його долю.
Довідка
Іван Франко — визначна постать вітчизняної та світової історії й культури. Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч.
За своє життя Іван Франко створив більше п’яти тисяч творів при тому, що ніколи не мав нормального робочого кабінету.
Навчаючись у гімназії, Франко виявив феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити товаришам інформацію, яка подавалася вчителями на заняттях. Інтенсивній самоосвіті гімназиста сприяла зібрана ним бібліотека, в якій нараховувалося близько 500 книжок і українською, й іншими європейськими мовами.
Іван Якович переклав українською мовою твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур. Іван Франко добре знав 14 мов, а перекладав із 48, навіть зі східних.
Івана Франка заарештовували тричі. У перший раз він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту, в 1880 році, ледь не помер з голоду. Тоді за тиждень в готелі він — без єдиної помарки! — Написав повість «На дні» і на останні гроші відіслав її до Львова, після чого три дні жив на три центи, знайдені на березі річки Прут. А коли їх не стало, лежав без пам’яті, без сил. Врятував Франко старий служитель готелю. Після одного з арештів його змусили босоніж пройти з Коломиї в Дрогобич — це майже 200 кілометрів. Це були справжні тортури…
Спочатку поховали Івана Яковича в чужому склепі у Львові, на Личаківському кладовищі. Через 10 років останки Франка були перенесені в окрему могилу, відому своїм пам’ятником, на якому Франко- каменяр «лупає сю скалу».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ