Триває сміттєва навала – Грибовичі у селі Віжомля

Дійшли чутки що Львівське сміттєзвалище хочуть розмістити на місці водосховища Яворівського сірчаного комбінату, яке знаходиться в селі Віжомля.
6 квітня представники районної державної адміністрації, районної ради та голови селищних рад с. Віжомля, с. Прилбичі та с. Мужиловичі їздили на зустріч до голови ОДА Олега Синютки.
Саме під цим водосховищем бере початок річка Віжомля, яка впадає в р. Шкло, а та в свою чергу впадає в р. Сян, яка також протікає по території Польщі. Це загрожує конфліктом на міжнародному рівні.
Мешканці стурбовані, просять небайдужих не дозволити винищити мальовничу природу, влітку не буде де відпочивати, а навколишні села відчують запах Львівського сміття.
Довідка
Віжомля — одне з найбільших озер Львівської області, розташоване в Яворівському районі.
Прозорість води – в залежності від пори року від 1,5 – до 3-ох м. Дно водойми вкрито дрібною кропивкою, по берегах росте густий очерет.
Технічне водосховище (хвостосховище), що належало Яворівському сірчаному комбінату. Під час роботи комбінату знесірчену пульпу перекачували сюди.
Це одне з не багатьох водосховищ Львівської області, де санітарні служби дозволяють купатись. Водойма загально користування – риболовля безкоштовна. Під час весняної нерестової заборони зазвичай ловити рибу можна на одну вудку з одним гачком у спеціально відведених місцях.
Результати хімічного аналізу проб води з хвостосховища Віжомля (аналізи виконані в лабораторії ГІРХІМПРОМУ) № проби-5-А /pH-7 / Cl-63 / HCO3-195/ SO4-1318/ K+Na-296/ Ca-388/ Mg-2/ Sr-4,8/ Сума-2300
Сірки в водосховищі мало, проте крім сірки і вапняку, в руді присутні гіпс (CaSO4*2H2O), целестин (SrSO4), баріт (BaSO4), кварц (SiO2) і глинисті мінерали: гідраргіліт (Al(OH)3), монтморилоніт, гідрослюди.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ