У пункті пропуску “Краківець” утворилася черга з понад 600 вантажівок

У пункті пропуску “Краківець”, що на кордоні з Польщею, виникла кількакілометрова черга з вантажівок на виїзд. Причиною цього є те, що з польського боку багато вантажів повинні пройти ветеринарний та фітосанітарний контроль.

Про те, яка ситуація на кордоні станом на 5 вересня, дізнавалося Суспільне.

Виїхати з України намагаються понад 600 вантажівок. Везуть не лише товари на експорт, а й дещо незвичний вантаж – коней. Спортсмени з Дніпра намагаються дістатися до ЄС, аби потрапити на змагання.
“Стоїмо з третьої години ранку, ніяк не пускають. Вже більше, ніж півдня стоїмо. А коням потрібно десь походити, погуляти. Натомість вони стоять і не можуть далі рухатись. Дівчата-спортсмени будуть виступати на них, тому вони потрібні там в спортивній формі. А бачимо, що приїдуть не зовсім у спортивній, а замучені більше”, — каже завідувач кінного двору Євген Лапа.

Порожні вантажівки з українського боку пропускають швидше. Анатолій їде з Полтавщини на порожньому бензовозі за паливом.

“Ми ж порожніми туди їдемо. То нас перевірили – і все. Тут просто довго чогось. Там, напевно, Польща так пропускає, бо ми вже пройшли всі і митний контроль, і паспортний контроль”, — каже водій Анатолій Карталіш.

Далекобійник Олександр, який везе олію зі Львова до Варшави, став у чергу ще 30 серпня, але й досі не перетнув кордон.

“Це тримає нас здебільшого Польща. Тому що вони не добавили ні фітосанітара, нікого. В мене ще санітар, я буду на польському кордоні стояти дві доби як мінімум, через те що повільно проходить санітарна служба. Хто проходить ветеринарну службу – у хлопців ще печальніша історія — по 6-7 діб стоять на кордоні в Польщі”, — каже Олександр Семак.

Прикордонники кажуть, що такі черги з вантажівок виникли через те, що тепер Україна експортує товари не морським, а наземним транспортом. Тож коли зібрали врожай – в рази зросло навантаження на пункти пропуску.

“Станом на сьогодні (5 вересня, — ред.) черга несуттєво, але зменшується, оскільки в пікові навантаження кількість становила десь близько 1000 вантажних автомобілів. Сьогодні, згідно з середньостатистичною інформацією, здійснюється пропуск близько 300-350 вантажних автомобілів в напрямку Польщі”, — каже начальник відділення інспекторів прикордонної служби “Краківець” Сергій Веретільник.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ