Увага платників єдиного внеску

Фахівці Яворівського відділення Городоцької ОДПІ звертають увагу платників єдиного внеску на те, що відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) сплата єдиного внеску здійснюється на рахунки контролюючих органів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для його зарахування.
Днем сплати єдиного внеску вважається: у разі перерахування сум єдиного внеску, зокрема з рахунку платника на відповідні рахунки ДФС – день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу зарахування на рахунок контролюючого органу (ч. 10 ст. 9 Закону № 2464).
Страхові кошти, акумульовані на відповідних рахунках ДФС розподіляються автоматично за видами загальнообов’язкового державного соціальною страхування відповідно до визначених Законом № 2464 пропорцій (у відсотках) та перераховуються за призначенням – на відповідні рахунки, відкриті в Казначействі.
У разі сплати єдиного внеску відповідною категорією платників на невідповідний рахунок в одній інтегрованій картці платника виникає заборгованість з моменту настання зобов’язань, а в іншій переплата, при цьому виникає ситуація, коли певні фонди соціального страхування недоотримують кошти після розподілу єдиного внеску.
Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, є недоїмкою та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.
Отже, у разі сплати єдиного внеску на невідповідні рахунки до платників єдиного внеску застосовуються фінансові санкції відповідно до норм Закону № 2464.
Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону № 2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ