Ухилення від проведення конкурентних торгів

ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень” провів дослідження, яке було створено за підтримки Європейського Союзу.
6 міських рад на Львівщині у 2017 році взагалі не проводили конкурсних торгів. Про це свідчать дані моніторингу закупівель в Prozorro. “До такої перевірки нас спонукав досвід Новояворівської міськради, яка минулоріч відмовилась від конкурсів і всі гроші роздала, укладаючи так звані «прямі» договори”, – йдеться у повідомленні.
Випадки ухилення від проведення конкурентних торгів не є порушенням закону «Про публічні закупівлі». Втім яскраво свідчать про прозорість міських рад, які не лише не запровадили допорогові конкурсні закупівлі, а й подекуди «підганяли суми» до встановлених законом порогів у 200 тис. грн на товари та послуги та 1,5 млн грн – на роботи.
Окрім Новояворівська, цілий рік не проводили конкурсів, а лише публікували укладені договори, в Золочеві, Яворові, Старому Самборі, Рава-Руській та Радехові. Ради в цих містах замовляють усі необхідні послуги та товари «в ручному режимі» і в тих підприємців та компаній, які їм подобаються.
Улюбленим ремонтником дворів в Яворівської міської ради є ПП «Рома», з яким минулоріч підписали 11 прямих угод на загалу суму 1,2 млн грн. ПП «Рома» належить депутату Львівської облради від БПП «Солідарність» Романові Демчині. За минулий рік компанія депутата на ремонтах доріг в області зібрала майже 600 млн грн.
З ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №65» міськрада уклала 9 прямих угод та ще один договір за переговорною процедурою закупівлі. Вартість усіх угод становить понад 6 млн грн. Компанія також займалась ремонтуванням доріг та тротуарних пішохідних зон. Найбільшою часткою власності володіє львів’янин Юрій Сворень.
Виготовленням проектів землеустрою та розробкою детальних планів територій в Яворові для міста займались дві компанії – ПП «Центр ринкових досліджень» та ПП «Інститут містобудування та архітектури», з якими міськрада у минулому році підписала 15 прямих угод вартістю майже 140 тис. грн. Фірми належать львів’янці Світлані Білінській.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ