В Яворів прибула копія чудотворної ікони Божої Матері «Скоропослушниця»

Учора, 15 лютого 2018 року, у місто Яворів прибула копія чудотворної ікони Божої Матері – Всеблагая Скоропослушниця, яка зберігається в афонській обителі Дохіар.
Велику святиню, яку привіз отець-декан Тарас Піджарко, зустріли біля православного храму Почаївської ікони Божої Матері настоятель церкви, протоірей Володимир Кобзяк – за участі собору священиків та вірних.
Від головної дороги обителі урочиста хода рушила до храму Почаївської ікони Божої Матері, де перед списком чудотворної ікони Божої Матері «Скоропослушниця» православний отець-декан Тарас разом з сімома священиками відслужив урочисту Божественну літургію.
Люди, зокрема, просили усіх святих заступитися за землю українську.
Довідка
Чудотворна ікона Всеблагая «Скоропослушниця» перебуває в афонській обителі Дохіар. Цей образ датується Х століттям, її написали з благословення засновника монастиря – преподобного Неофіта. У XVII столітті сталося диво. Тоді чернець на ім’я Ніл, який виконував послух у трапезній, проходив повз ікону з палаючою лучиною. Він почув голос, який велів йому не підходити до образу з вогнем. Ніл подумав, що це хтось із братії жартує і не звернув на ці слова уваги. Він знову почув голос і втратив зір. Чернець покаявся, що не послухався відразу, і молився Божій Матері про прощення та зцілення. Його молитва була почута – він прозрів.
Пресвята Діва Сама назвала цю ікону – «Скоропослушниця». Вона сказала Нілу передати це всій братії: «З цієї пори іменуватиметься ця ікона Моя «Скоропослушницею», бо всім, хто приходить до неї, буду являти милість і виконання прохань».
«Скоропослушницю» особливо почитали і на Русі-Україні. У 1873 році багатий купець подарував іконі на святу гору Афон прекрасну ризу. У 1938 році обитель «Дохіар» піднесла в дар українській духовній місії в Єрусалимі список з чудотворною, що також прославився багатьма чудесними зціленнями.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ