Віче-реквієм пам’яті Гната Саса та Михайла Вархоляка в Яворові

6 січня 2019 року у місті Яворів відбулось віче-реквієм біля меморіальної таблиці учасникам національно-визвольних змагань Гната Саса та Михайла Вархоляка, яких закатували більшовики 6 січня 1945 року – саме на Святвечір.

Спільний молебень відбувся на чільному майдані Ринок, біля міського Народного дому, де подвиг іменитих яворівчан Гната Саса й Михайла Вархоляка увіковічено меморіальною дошкою.

Яворівчани за участі місцевого священика дружно помолилась не лише за своїх краян, які життям заплатили за вірність українській національній ідеї за часів тоталітаризму, а й вклонилися пам’яті про новітніх героїв – Небесній сотні та  полеглих в зоні АТО військовослужбовців.

Довідка
Біля меморіальної таблиці, закатованим більшовиками саме у Святвечір 1945-го патріотам Гнатові Сасу та Михайлові Вархоляку представники районної та міської влади, громадські активісти засвітили лампадки.
За краєзнавчими джерелами, 6 січня 1945 року біля Народного дому в місті Яворові привселюдно радянська влада на шибениці стратила двох молодих вояків Української повстанської армії – мешканця с. Вільшаниці Гната Саса та Михайла Вархоляка із села Новосілок.
1993 року на їх честь на Народному домі в райцентрі Яворівщини урочисто відкрили меморіальну дошку. З того часу люди разом з духовенством щороку перед Святвечором збираються біля міського Народного дому Яворова й моляться за душі своїх патріотів-земляків.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ