Віталій Кільчицький фінішував за крок до «бронзи» ЧС-2018 з літнього біатлону у спринті

На літньому чемпіонаті світу-2018 з літнього біатлону, що триває у чеському місті Нове Мєсто, у суботу, 25 серпня 2018 року, було розіграно нагороди у спринтерських гонках серед жінок та чоловіків. Найкращими у складі української збірної були аспіранти Львівського державного університету фізичної культури Олена Підгрушна та Віталій Кільчицький з Новояворівська. У підсумковому протоколі Олена замкнула ТОП-5, а Віталій фінішував одразу за трійкою призерів. Про це повідомляє Відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області.

Але не за місцем – таким вийшов для української збірної жіночий спринт на літньому чемпіонаті світу-2018 в Нове Мєсто. З п’яти українок, які стартували, одразу четверо фінішували в десятці найсильніших! Але ось дотягнутися до подіуму нікому з наших дівчат не вдалося.

Найбільш високо виявилася капітан збірної Олена Підгрушна, яка закінчила спринт п’ятою з одним промахом, допущеним в стрільбі лежачи. Відзначимо, що Олена виявилася кращою в команді і по чистій швидкості – четвертий час на дистанції. Анастасія Меркушина, яка готувалася індивідуально в горах, допустила два промахи. Але за рахунок високої швидкості (п’ятий час чистого ходу) і як завжди прекрасної скорострільності (третійй час стрільби) зуміла фінішувати сьомою. Додамо, що Настя є вихованкою та донькою подружжя Меркушиних, які диплом про вищу освіту здобували свого часу у стінах нашого університету.

Одразу слідом за Меркушиною, розташувалася Віта Семеренко. А найкращим снайпером команди стала Юлія Журавок, яка увійшла в трійку спортсменок, які не заходили на штрафні кола в цій гонці – десяте підсумкове місце. Із загальної рівня результатів випала лише Марія Кручова, яка з трьома промахами фінішувала 36-ю. Валя Семеренко, що зіштовхнулася з проблемами в сприйнятті інвентарю під час змішаної естафети, на дистанцію спринту не вийшла.

Ну, а подіум вперше на цьому чемпіонаті виявився без представників чеської збірної. «Золото» виграла словацька біатлоністка Пауліна Фіалкова, що зуміла за рахунок більш точної стрільби (один промах проти двох) випередити лідера збірної Польщі Моніку Хойніш. Третє місце зайняла представниця Казахстану Галина Вишневська.

Результати чотирьох українок на фініші знаходяться в межах хвилини відставання від переможниці гонки, а значить, гонка переслідування залишає хороші шанси на боротьбу за нагороди.

На жаль, чоловічий спринт літнього чемпіонату світу-2018 в Нове Мєсто також не приніс Україні медаль, хоча на цей раз відставання від п’єдесталу пошани виявилося мінімальним. Зокрема, представник ЛДУФК Віталій Кільчицький (на фото), який скучив за офіційними стартами через паузу в спортивній кар’єрі, маючи досить пізній стартовий номер, почав гонку, що називається, з місця в кар’єр: на першій відсічці він виявився на 10 секунд швидше за всіх суперників! А після того, як стрільбу лежачи Віталій пройшов без штрафу, можна було думати про феєричне повернення – відразу на першу сходинку п’єдесталу пошани!

Але тривала перерва в активних виступах не дозволила розрахувати сили на всю дистанцію: вже після чистої стрільби стоячи Кільчицький втратив лідерство, і всю дистанцію останнього кола героїчно боровся з силами, що залишали його з кожною сотнею метрів. Медаль в цій ситуації повинна була стати гідною нагородою, але на фініші українцю не вистачило до подіуму менше трьох секунд… Однак, можливість взяти реванш в гонці переслідування для Кільчицького більш, ніж реальна.

Ще двоє представників нашої команди фінішували високо і зберігають хороші шанси в персьюті: Артем Прима з двома чистими вогневими рубежами став сьомим, а Сергій Семенов з одним колом штрафу – 11-им. Водночас Артем Тищенко залишив незакритими дві мішені і фінішував на 22-й позиції. А ось капітан збірної Дмитро Підручний стріляв непогано, але з одним промахом виявився нижче Тищенко – на 25-му рядку фінішного протоколу. Можливо, занадто багато сил і емоцій ним було віддано на героїчний спурт на останньому колі в змішаній естафеті. Останній з наших спортсменів, що стартували, Тарас Лесюк, зайняв 39-е місце.

Звертає на себе увагу висока щільність наших хлопців по показнику скорострільності: п’ятеро українців потрапили в число 12-ти кращих в гонці за часом перебування на вогневому рубежі! Видно, що річна стрілецька підготовка під керівництвом Юрая Санітри пройшла не дарма.

Ну, а весь п’єдестал пошани у чоловіків цього разу завоювали чеські біатлоністи, які сповна «відігралися» за безмедальну для своєї команди жіночу гонку. «Золото» виграв Міхал Крчмарж, всього на 0,3 секунди випередивши Ондржея Моравеця. Третім став Томаш Крупчік, який з одним промахом відстав від дуету лідерів на 20 секунд.

У неділю, 26-го серпня, чемпіонат світу-2018 в Нове Мєсто завершиться гонками переслідування у жінок та чоловіків. Старт гонок – о 16:45 та 18:30 відповідно. Пряма телетрансляція обох гонок на каналі «Спорт 1» та сайті Міжнародного союзу біатлоністів (IBU).

БІАТЛОН. ЛІТНІЙ ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2018

Нове Мєсто (Чехія). 25 серпня

Спринт. Жінки (46 учасниць)

Пауліна Фіалкова (Словаччина) – (0+1) 21:50,9
Моніка Хойніш (Польща) – (1+1) +7,2
Галина Вишневська (Казахстан) – (0+0) +23,2
Вероніка Віткова (Чехія) – (1+0) +30.0
Олена Підгрушна (Україна) – (0+1) +33,6
Фуюко Тачізакі (Японія) – (1+0) +34.2
Анастасія Меркушина (Україна) – (2+0) +38,8
Віта Семеренко (Україна) – (0+1) +57,6
Катерина Юрлова-Перхт (Росія) – (0+2) +57.7
Юлія Журавок (Україна) – (0+0) +57,8
…36. Марія Кручова (Україна) – (2+1) +3:42,3

Спринт. Чоловіки (68 учасників)

Міхал Крчмарж (Чехія) – (0+0) 24:14,2
Ондржей Моравець (Чехія) – (0+0) +0,3
Томаш Крупчик (Чехія) – (0+1) +20,3
Віталій Кільчицький (Україна) – (0+0) +23,2
Максим Буртасов (Росія) – (0+0) +31.2
Мартін Отченаш (Словаччина) – (1+0) +43.7
Артем Прима (Україна) – (0+0) +45,5
Міхаель Рьош (Бельгія) – (0+2) +45.8
Рене Захкна (Естонія) – (0+0) +46.9
Цукаса Кобонокі (Японія) – (0+1) +58.3
Сергій Семенов (Україна) – (0+1) +1:01,6
…22. Артем Тищенко (Україна) – (1+1) +1:32,5
…25. Дмитро Підручний (Україна) – (0+1) +1:39,3
…39. Тарас Лесюк (Україна) – (1+1) +2:44,5

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ