Як сортувати сміття

Скільки людей сортує сміття вдома, на роботі, в школі чи в університеті? Для чого це робити і чи як ми збережемо у такий спосіб довкілля? Мало кому відомо, що чеки, лотки для яєць не є папером, як і одноразовий паперовий посуд, вкритий плівкою. Мало кому відомо, що макулатуру можна перетворити в ресурс, і за її збір можна отримувати пристойні кошти.
Майже у кожній області є своє «грибовицьке сміттєзвалище», і вирішувати цю проблему треба. Вчити сортувати сміття можна як дорослих, так і дітей.
Кілька порад про сортування сміття:
Крок 1. Дізнайтеся, які види вторсировини приймають у вашому місті і де розташовані пункти прийому. У цьому вам допоможе інтерактивна мапа від «Великої Епохи». Обрати місто можна, натиснувши на відповідну кнопку в правому верхньому кутку.
Крок 2. Дізнайтеся, в якому вигляді приймається та чи інша вторсировина. Наприклад, чи потрібно розділяти звичайний папір і картон, чи приймаються лотки з-під яєць і т.п.
Крок 3. Виділіть місце для збору вторсировини — використовуйте нежитлові приміщення: сходову клітку (краще домовитися з сусідами), тамбур, балкон.
Крок 4. Загальні правила сортування вторсировини:
– зберігайте органічні відходи й вторсировину в різних пакетах;
– промивайте тару від залишків їжі, видаляйте етикетку, кришку;
– сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;
– збирайте окремо пластикові кришки.
Крок 5. Як збирати різні види вторсировини.
Макулатура: газети, журнали, зошити, офісний папір, картон — без поліетиленової плівки на поверхні; картонні упаковки та коробки, рекламні проспекти та листівки. У деяких пунктах прийому просять розділяти папір і картон. Зібраний папір необхідно звільнити від скріпок, скоб і мотузок. Не рвіть макулатуру — це псує її структуру і знижує якість вихідної сировини. Краще спресуйте, так вона займе менше місця. Не можна викидати в макулатуру: папір із самоклейною поверхнею; пачки від цигарок, фотографії, використані шпалери, чеки з магазинів, квитки на транспорт (просочені воском), одноразовий паперовий посуд (має поліетиленову плівку), все, що зроблено з переробленого паперу (серветки, паперові рушники). Одноразовий паперовий посуд не завжди належить до паперового сміття. Насправді більшість фірм виготовляє такий посуд з додаванням плівки. Упаковки з тетрапаку – це змішана упаковка з фольги, картону і плівки, і його не можна кидати до паперу. Чеки – це також не паперове сміття.
Пластик: пляшки з-під води, напоїв, молочних продуктів, газованої води та соусів з маркуванням 1 (PET);
баночки з-під молочних продуктів (сметани, йогуртів, сирків) з маркуванням 2 і 6 (HDPE/PEHD і PS);
поліетиленові пакети, тара (кефір, сметана), вакуумна упаковка; пляшки з-під мийних засобів, шампунів і гелів з маркуванням 1 і 2; пластикові контейнери з маркуванням 6 (PS); пластикові кришки від харчових пляшок збирає благодійний фонд «ОВЕС». Не можна викидати в пластик: одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп;
поліетиленові та целофанові пакети. Коли викидаєте пластик, скручуйте його, щоб він займав менше місця.
Скло: пляшки з-під напоїв і ліків; банки; бій скла. Не забувайте перед здачею видалити кришки і пробки, вимити тару від залишків їжі і просушити. Де немає контейнерів для сортування скла, можна залишати біля сміттєвих баків, і безхатченки його заберуть.
Метал: алюмінієві банки (від газованих напоїв); консервні банки; залізні кришки з-під скляних банок;
бляшані банки (від чаю, кави, цукерок і дитячого харчування); уламки пристроїв, ножиць, ручок. Не можна викидати в метал: аерозольні балончики; використану фольгу. Метал — це найцінніше сміття на ринку вторинної сировини: його можна використовувати багато разів. Наприклад, алюміній — невідновлюваний ресурс нашої планети — має нескінченний цикл переробки. У наш час близько 20% світового запасу алюмінію йде на виготовлення тари для напоїв. Пам’ятайте: на переробку алюмінію потрібно в 20 разів менше енерговитрат, ніж на виготовлення однієї нової банки.
Небезпечне сміття: батарейки; акумулятори; ртутьвмісні лампи; градусники. Ці види відходів здавайте тільки до спеціальних пунктів прийому. У період їх зберігання в будинку використовуйте коробки або контейнери. Будьте обережні, щоб не пошкодити ртутьвмісні лампи та термометри.
Органічні відходи. Якщо у вас є дача або присадибна ділянка, харчові відходи можна складати до вермікомпостеру. Так органічні відходи перетворяться на натуральне добриво — компост.
Дізнайтеся, як жителі одного українського селища організували переробку сміття.
Почніть сортувати сміття вдома, на роботі, якщо ви цього досі не робили.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ