Яворівщині необхідні місцеві пожежні команди

Понад половина пожеж виникають у сільській місцевості. Про це заявив провідний фахівець Яворівського РВ ГУ ДСНС України у Львівській області, лейтенант служби цивільного захисту Ігор Захарко.
З його слів, територія Яворівського району становить – 1548 кв км, на якій розміщено 138 населених пунктів з чисельністю населення – 124,84 тис. осіб. На варті вогняної стихії в районі перебувають чотири пожежно-рятувальні підрозділи, які дислокуються у містах Яворові та Новояворівську, селищах Немирові та Івано-Франковому, а також є один підрозділ місцевої пожежної охорони у селі Віжомлі.
Мешканці сільських населених пунктів, віддалені від селищ, де є професійні вогнеборці, у випадку виникнення пожежі стають заручниками часу, який витрачають пожежні автоцистерни на прибуття до місця призначення.
З початком реформи в Державній службі України з надзвичайних ситуацій передбачається покладення на органи місцевого самоврядування повноважень із забезпечення пожежної безпеки населених пунктів і територій. А це, відповідно, – робота із створення та функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони в сільській місцевості, враховуючи досвід країн – членів Європейського Союзу.
Адже за наявності в селі своїх місцевих пожежників, можна бути впевненим, що в разі біди є кому оперативно прийти на допомогу. Такі місцеві пожежні команди зможуть як самостійно ліквідовувати пожежі, так і стримувати вогонь до приїзду професійних рятувальників.
Тому, враховуючи це, роботу зі створення МПК в Яворівському районі потрібно продовжувати, адже це забезпечує оперативне і швидке реагування і на ліквідацію пожеж, і на інші надзвичайні ситуації, які можуть виникнути на території того, чи іншого сільського населеного пункту.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ