Крадіжка люка ціною в людське життя

Яворівський відділ поліції ГУНП у Львівській області застерігає:
“Чималий зиск від проданих металевих кришок ─ оманлива мрія, адже кількадесят кілограмовий металобрухт вартує лічених грошей, а відповідальність за вчинену крадіжку вимірюється сотнями гривень і навіть позбавленням волі.
Стаття 271 КК України передбачає кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства. У примітці до статті вказано, що такими об’єктами вважаються також кришки люків і решітки дощоприймальних колодязів. Звичайний склад злочину передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 100 до 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Окрім цього, зловмисник має відшкодувати завдані збитки підприємству ─ вартість люка та робіт із його встановлення. Ба більше, за таку крадіжку можуть позбавити волі на 3 роки, а в окремих випадках ─ від 3 до 8 років. Адже частина друга статті 271 КК України передбачає, що відповідальність за вчинення злочину може бути й у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років, якщо такі дії були вчинені повторно, або загально небезпечним способом. Загально небезпечний спосіб вчинення злочину ─ це злочин, наслідки якого можуть завдати шкоди життю або здоров’ю значної кількості людей.
Поліція Яворівщини застерігає: самовільне зривання кришок люків не лише завдає значних матеріальних збитків, а й може стати трагедією для чийогось життя або зашкодити здоров’ю дорослого чи дитини”.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ