Яворівські рятувальники просять краян бути обережними на кризі водойм

Керівництво Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області виступило зі зверненням до громадян, в якому просить бути дуже обережними на кризі водойм.
Начальника Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області Руслан Іванчишин розповів, що минулі роки було чимало випадків, коли рятувальники  витягували із зимових водойм рибалок та з дрейфуючих крижин.
«Тому просимо людей бути обережними на льоду,  де можна провалитися. Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи – безпечним є крига, товщиною– не менше 15 см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані. При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною – не менше 25 см.
Отож, перш ніж ступити на зимове водоймище, треба дізнатися про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці чи іншого подібного предмета, але обов’язково – легкого, який вільно можна втримати в руці.
Щоб уникнути нещасних випадків потрібно дотримуватись основних правил й необхідних дій:
не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги; під час руху по льоду потрібно слідкувати за його поверхнею, обходити небезпечні місця і ділянки з кущами, травою, очеретом; потрібно обминати ділянки, покриті товстим прошарком снігу – під снігом лід завжди тонший; особливу обережність проявляти у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками, теплими стічними водами підприємств та ферм, а також там, де струмок впадає в річку; необхідно взяти з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду.
Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода, лід пробивається, слід негайно повернутися на те місце, звідки ви прийшли. Якщо лід – недостатньо міцний та у випадку, коли він почав тріщати під ногами, треба негайно зупинитися і повернутися назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні», – радить краянам начальник Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області Руслан Іванчишин.
За його словами, якщо, не приведи Господи, хтось провалився крізь кригу, то треба не панікувати, а дотримуватися таких правил: утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою; кликати на допомогу; намагатися вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги; намагатися якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу; вибравшись на лід,  відповзти в той бік, звідки прийшли,  де міцність льоду вже відома.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ