Яворівську забавку та яворівський пиріг внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Яворівську забавку та яворівський пиріг внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Далі – внесення у списки спадщини ЮНЕСКО.

Про це у Фейсбуці повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, пише Четверта студія.

Минуло рівно два роки, відколи ми подали пропозиції, щоб закріпити за собою, забезпечити збереження і визнання цієї унікальної народної культури нашого краю у національному переліку.

Пам’ятаєте, наші наради в Львівська обласна державна адміністрація, з Natalya Tabaka, Ірина Гаврилюк, Tetyana Pluhator-Tsybak, легендарними галицькими рестораторами, туристичними гідами, наші фестивалі яворівського пирога і яворівської забавки? У Домажирі ми збиралися на спеціальний семінар щодо просування Яворівської забавки.

Потім довго збиралася експертна рада при Міністерство культури та інформаційної політики України, і ось про оновлення переліку повідомив міністр культури Олександр Ткаченко. Маємо спільний великий результат.

Крім того, що внесення в Національний перелік культурної спадщини – перший крок до визнання у списку ЮНЕСКО, це також нагода більше і системніше дбати про збереження традицій. Зокрема, підтримку навчальних курсів для майстрів Яворівської забавки в Івано-Франково та Яворові, розробляти нові цікаві туристичні маршрути Львівщиною, розвивати кулінарні тури з унікальними меню. І я вже щиро дякую Marianna Dushar за вагомі кроки в цьому напрямі. Новачки, можете підглядати рецепти в п. Маріанни.

Також унікальні українські страви з переліку нематеріальної культурної спадшини мають увійти до меню дипломатичних установ України у всьому світі.

Це буде не тільки смачно, а й корисно, бо стане нам доброю промоцією і підмогою на шляху до списку спадщини ЮНЕСКО!

Також до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини внесли Жовківську звізду.

Дякую всім-всім, хто долучився до цього крутого результату: управлінцям, майстрам, кулінарам, музейникам, культурним діячам, рестораторам, гідам і кожній родині, яка береже рецепти і традиції.

Тож не борщем єдиним! Смачного! І до роботи! В нас ще попереду багато перемог!

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ