Зростає захворюваність на кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – група захворювань, ознаками яких є інтоксикація та ураження шлунково-кишкового тракту. Цим захворюванням діти хворіють втричі частіше, ніж дорослі.
Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели, єрсинії, клостридії ботулізму та газової гангрени та ін), умовно-патогенні мікроорганізми (стафілококи, протей, ентеробактер, клебсієла, синьогнійна паличка, тощо), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). За даними ВООЗ у світі щороку реєструється до 2 млрд. випадків, в Україні – близько 100 тисяч випадків кишкових інфекцій, і за кількістю захворілих воно займає третє місце (після ГРЗ та вітряної віспи), де летальних 80 % – діти. Діти хворіють втричі частіше, ніж дорослі (з них більша частина – діти віком до 4 років).
Останнім часом спостерігається тенденція росту захворюваності зазначеною групою інфекцій також і в нашому місті. За 2011 – 2016 рр. кількість захворілих збільшилася з 1778 випадків до 3161 випадку, тобто майже вдвічі. Дані багаторічних спостережень як вітчизняної, так і світової епідеміології свідчать про те, що:
– розвиток цивілізації зовсім не супроводжується викоріненням діарейних захворювань. Причинами цього є те, що на відміну від більшості краплинних інфекцій, перенесене кишкове захворювання не залишає після себе стійкого імунітету;
– сприйнятливість організму до ГКІ є досить високою, але не абсолютною, внаслідок чого масові епідемії цьому не виникають, проте постійно є певна кількість людей, які ще не стикалися зі збудником і цілком готові його «підхопити»;
– спостерігається досить цікава еволюція збудників кишкових інфекцій. Внаслідок широкого застосування антимікробних препаратів та дезінфікуючих засобів, виживають ті штами, які є більш пристосованими до виживання у довкіллі. Якщо на початку минулого століття провідним шляхом передачі збудників був контактно-побутовий, то в середині ХХ ст. він змінився на водний, а нині актуальним став і харчовий. Джерелом інфекції є людина (хворий чи носій), а у випадку сальмонельозів та кишкового єрсиніозу – різні біологічні види тварин (як домашніх, так і диких), проте значну роль у зберіганні збудників у довкіллі та подальшому зараженню людей відіграють абіотичні об’єкти – харчові продукти (особливо за порушення технології їх приготування та зберігання), а також тверді побутові відходи. Одним із суттєвих чинників інфікування стають об’єкти громадського харчування, супермаркети, стихійна торгівля.
Для ГКІ характерна літньо-осіння сезонність, тому що в теплі бактерії розмножуються швидше, крім цього відбуваються значні переміщення населення в місця масового відпочинку. З настанням теплого періоду епідеміологічна ситуація може погіршитись не лише через неналежне поводження з харчовими продуктами, але також внаслідок невирішеного питання з видаленням побутового сміття у місті.
Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям, фахівці рекомендують:
– купуйте харчові продукти тільки в перевірених торгових точках;
– готуйте їжу, дотримуючись загальноприйнятих рецептур, особливо щодо теплової обробки;
– ретельно дотримуйтесь термінів зберігання харчових продуктів та рекомендованих температур;
– приготовану заздалегідь їжу підігрівайте за температури не нижче 60 – 70°, забезпечуючи рівномірне прогрівання страви;
– уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, між продуктами тваринного та рослинного походження;
– мийте руки якомога частіше, після кожного повернення додому, відвідування туалету, перед кожним прийомом їжі;
– зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин;
– використовувати чисту воду з відомих джерел;
– під час відпочинку на природі використовувати тільки бутильовану воду;
– купайтеся тільки у визначених для цього місцях;
– вживайте добре вимиті фрукти та овочі;
– своєчасно видаляйте з дому побутове сміття, збирайте його в ємності, недоступні для дітей, домашніх тварин, гризунів, комах;
– не дозволяйте дітям гратися біля місць тимчасового зберігання твердих побутових відходів, контактувати з бродячими тваринами;
– купуйте продукти та готуйте страви, виходячи з тої кількості, яка насправді може бути спожита до закінчення терміну придатності;
– не займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю;
– під час догляду за хворим ГКІ, а також після його госпіталізації та одужання необхідно проводити дезінфекційні заходи.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ