97 років від дня народження Івана Павла II

Народився Іван Павло ІІ 18 травня 1920 року у невеликому польському містечку Вадовіце під Краковом у родині скромного службовця.
Іван Павло ІІ — 264-й Папа Римський. Римо-католицький польський єпископ, єпископ-помічник Кракова, а пізніше архієпископ-митрополит Краківський і кавалер Ордену Білого Орла; 6-й суверенний голова міста-держави Ватикан. Святий Католицької Церкви, канонізований 2014 року. Він став першим Папою Римським, який відвідав синагогу і виступив у протестантській церкві, який ввійшов у мечеть і зробив офіційний візит у православну країну, який побував на рок-концерті і футбольному матчі, який вибачився за гріхи Католицької Церкви.
Іван Павло II перебував на чолі католицької церкви протягом двадцяти шести з половиною років, що є другим за тривалістю понтифікатом після Папи Пія IX, що займав цю посаду 32 роки. Іван Павло II — перший в історії Папа-слов’янин, а також перший Папа-неіталієць з часів голландця Адріана VI, що служив з 1522 по 1523 роки.
Іван Павло ІІ є автором понад 120 філософських і богословських робіт, 14 енциклік і 5 книг. Такої кількості друкованих праць не видавав за чверть століття поки що жоден мислитель, проповідник або письменник.
Іван Павло ІІ – Папа рекордсмен. Він здійснив 250 пастирських поїздок, 104 закордонних подорожі, побував у 129 країнах з апостолькими візитами, подолав майже 1,3 мільйони кілометрів.
Іван Павло ІІ – поет і поліглот, також актор, драматург і педагог. Філософ історії, феноменолог, містик й представник християнського персоналізму.
Помер Папа Римський Іван Павло ІІ напередодні Неділі Божого Милосердя, 2 квітня 2005 року о 22.37 год. за київським часом.
Під час його похорону багато людей тримали плакати з написами «Santo subito».
Його наступник Бенедикт XVI оголосив Івана Павла ІІ блаженним. Беатифікація Папи відбулася у Римі 1 травня, 2011 року у Неділю Божого Милосердя.
Канонізація Івана Павла ІІ також відбулася у Неділю Божого Милосердя. 27 квітня 2014 року. Тоді Папа Франциск оголосив святим Івана Павла ІІ та Йоана XXIII.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ