Будівництво житлових будинків стане невигідним – НБУ

Прибутковість будівництва житла в Україні в середньостроковій перспективі зменшиться через зростання конкуренції і собівартості, а попит залишиться обмеженим через низьку платоспроможність населення, йдеться в 5-му Звіті про фінансову стабільність Національного банку України.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Згідно зі звітом, серед причин зростання конкуренції – скорочення кількості ділянок під забудову і нові державні будівельні норми, що обмежують щільність забудови.
Крім того, за даними регулятора, пропозиція все ще значно перевищує попит. За прогнозами НБУ, навіть при зростанні номінальних доходів платоспроможний попит залишається обмеженим. Пропозиція продовжує зростати, хоча є підстави очікувати її уповільнення.
«Пропозиція житлової нерухомості продовжує рости. Банки відновлюють іпотечне кредитування, але на сьогодні обсяги іпотеки не впливають на цінову динаміку на ринку житлової нерухомості», – повідомив під час презентації звіту директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
Згідно з документом, ціни на ринку житла стабілізувалися вперше за останні чотири роки. Старе житло продовжує дешевшати: за підсумками березня-2018 середня ціна 1 кв. м київського житла на вторинному ринку знизилася на 2% в доларовому еквіваленті в порівнянні з 2017 роком (на 14% – в еквіваленті євро). У той же час ціни на первинному ринку в доларовому еквіваленті зросли на 1% до попереднього року, у гривні – практично не змінилися.
Як нагадали в НБУ, в першому кварталі 2018 року обсяг введеного в експлуатацію житла знизився на 15% в порівнянні з 2017 роком і склав 975 тис. кв. м. Більше 43% нового житла в багатоквартирних будинках довелося на Київ і Київську область, на другому і третьому місцях – Одеська та Львівська області.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ