Чим небезпечний йододефіцит

Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Разом з Центром громадського здоров’я МОЗ України розказуємо детально, для чого нам йод і де його взяти.

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Наслідки нестачі йоду в організмі:
– відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
– збільшення щитовидної залози (зоб);
– затримка росту у дітей;
– затримка інтелектуального розвитку у дітей;
– зниження розумової активності у дорослих;
– порушення обмінних процесів;
– загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
– неонатальний гіпотиреоз;
– рак щитовидної залози;
– погіршення пам’яті, слуху;
– підвищення холестерину;
– сухість шкіри, втрата її еластичності;
– порушення роботи кишківника;
– відчуття холоду;
– різке зниження чи підвищення маси тіла;
– набряки;
– випадіння волосся тощо.

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).
Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Норми споживання йоду для дітей:
0–6 років — 90 мкг;
6–12 років — 120 мкг.
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
– морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
– білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
– морську капусту (ламінарію);
– овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
– фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
– яйця;
– молоко;
– яловичину;
– волоські горіхи.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ