День геолога

День геолога — професійне свято працівників геології, геофізики, геодезії та картографії України. Відзначається щорічно у першу неділю квітня. В 2017 році День геолога припадає на 2 квітня.
Цей день святкують люди, які цікавляться сучасними фізичними процесами, що відбуваються в надрах і на поверхні планети, чия професія пов’язана з дослідженням будови та історії нашої планети. В основному геологи вивчають гірські породи, які несуть в собі великий обсяг інформації про розвиток Землі. Саме завдяки геологам ми дізнаємося про особливості життя на Землі у минулі століття і навіть тисячоліття.
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників геології, геодезії та картографії України…» згідно з Указом Президента України «Про День геолога» від 7 лютого 1995 року № 110/95.
Слово «геологія» за деякими джерелами вперше було використано Уліссом Альдрованди в 1603 році. Потім в 1778 році французом Жан Андре Делюком, а як закріплений термін в 1779 році Орасіо Бенедиктом де Соссюр. Слова терміна походять від грецького і означають «Вчення про Землю». Однак згідно іншого джерела, слово «Геологія» вперше використав норвезький священик і вчений Міккель Педерсон Есхолт (1600-1699). Він вперше використав цей термін у своїй книзі під назвою Geologica Norvegica (1657).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ