День працівника природно-заповідної справи

7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 визначено Днем професійного свята працівників природно-заповідної справи.
Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості в Україні збережено 8245 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 4,31 млн. га, що становить 6,6 % території країни, а також морський заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га.
У складі природно-заповідного фонду 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 49 національних природних парків, 3167 заказників, 3441 пам‘ятка природи, 81 регіональний ландшафтний парк, 812 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 57 дендропарків та 572 парки-пам‘ятки садово-паркового мистецтва.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
День 7 липня для професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.
Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого за легендою має чарівні властивості. Цього року символом обрано одну з найменших папоротей, занесених до Червоної книги України, Аспленій Гейфлера (Asplenium x heufleri Reichardt). Це маленька (висотою до 14 см) і тендітна рослина, що росте в тріщинах скель лише в східному регіоні України, зокрема на Донецькому кряжу в Луганській області, поблизу річок Кальміус і Кальчик, та у відділенні «Кам’яні могили» Українського степового природного заповідника у Донецькій області. Ця рідкісна рослина є втіленням лозунгу цьогорічного свята «Найменші – найбільш вразливі у Природі» та символом потреби Сходу України у захисті.
Не забуваємо про власні традиції та зберігаємо рідну природу, «Збережемо природу – збережемо Україну!»
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ