День прикордонника в Україні

27 квітня на Софійській площі столиці під час урочистостей з нагоди 100-річчя із Дня створення Корпусу кордонної охорони УНР (ККО) Президент України оголосив про перенесення святкування Дня прикордонника. Про це повідомила прес-служба ДПСУ.
«Як Головнокомандувач Збройних Сил України, я прийняв рішення про зміну дати відзначення професійного свята прикордонників та підписав Указ Про встановлення Дня Прикордонника – 30 квітня – на честь сторіччя нашої прикордонної служби. Цей День має стати співзвучним з реальними історичними подіями саме України», – наголосив Петро Порошенко.
Варто відмітити, що у сучасних умовах, коли, безсумнівно, твориться новітня історія та формуються бойові традиції українського прикордонного відомства, сьогоднішня Держприкордонслужба є повноправною спадкоємицею тих традицій, які були закладені прикордонниками Української народної республіки ще в далекому 1918 році. І ці факти навмисно замовчувалися радянськими ідеологами.
Непроста історія становлення незалежності України почалася ще сто років тому. Саме тоді українські воїни встановили свої символи на кордоні держави. Одним з визначних пунктів формування уявлень про встановлення кордонів УНР стали операції українських військ у квітні 1918 року під час Першої українсько-більшовицької війни.
Про нову дату святкування Дня прикордонника та її історичне підґрунтя розповідається в програмі «Кордон держави».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ