Люди використали усі земні ресурси 2017-го і починають існування «у борг»

Екологи розрахували щорічну межу допустимого використання ресурсів нашої планети. Методика, яку застосовують науковці з Global Footprint Network, група екологів в американському місті Окленд, вимірює поновлювані ресурси планети. Вона дозволяє точно розрахувати день у році, з якого Земля вже не в змозі відновити спожиті людиною ресурси – і коли люди починають руйнувати своє середовище проживання.
У 2017 році ця “точка неповернення” припадає на 2 серпня. Таким чином, у поточному році люди використають всі поновлювані за рік ресурси Землі на 6 днів раніше, ніж в 2016. Ще більш чітко негативна тенденція помітна в порівнянні з 80-ми роками ХХ століття. Якщо в 1987 році “межа відновлюваності” припала на 19 грудня, то пізніше вона послідовно і страхітливо рухалася від кінця року до його середини. Так, у 2011 році людство поглинуло всі поновлювані ресурси до 27 вересня. Ну а ось тепер дійшло до початку серпня. Тому саме 2 серпня цілий ряд екологічних організацій в Німеччині має намір провести спільну акцію перед Бранденбурзькими воротами у Берліні. Мета акції – нагадати, що людство споживає більше деревини, рослин, продуктів харчування, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси і поля в змозі створити і відновити самостійно.
“Планета – це не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів. Супермаркет під назвою Земля спорожнів, – попереджає Крістоф Реттгерс (Christoph Röttgers) з молодіжного об’єднання екологів. – Все, що ми споживемо в цьому році після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь. Завдання політиків – не допустити цього”.
Причому з ростом населення планети зростає і споживання вуглеводнів, продуктів харчування, води. Як чисто математично підрахували вчені, для задоволення запитів сьогоднішнього людства потрібно 1,7 планет Земля.
Згідно з підрахунками вчених, понад 80 відсотків населення планети проживає в країнах з неблагополучною екологічною обстановкою.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ