Магічна ніч на Івана Купала

Купальська ніч – одна з наймістичніших ночей року. З 6 на 7 липня з’єднуються всі 4 божественні стихії: Земля, Вода, Вогонь і Повітря. Відкривається своєрідний портал, коли можна дізнатися свою долю, просити про здоров’я та багатство. Тому зі святом Івана Купала пов’язано багато обрядів, традицій і прикмет.
Обряди цього дня пов’язані з вогнем, водою і травами. Раніше підготовка до свята починалася за кілька днів до нього. Виготовлялося опудало Купали, яке потім встановлювалося на підвищенні. Напередодні свята опудалу підносили різні частування, водили навколо нього хороводи і співали пісні. Після свята його або спалювали, або топили у водоймі.
На Івана Купала дівчата пускали в річкову воду вінки з трав із запаленими скіпами. Якщо такий вінок відразу ж тонув, це означало, що обранець дівчину не любить. Якщо ж він плив довго і далеко – судилося велике щастя. Якщо лучинка на ньому відразу ж гасла – господиню вінка очікувала смерть, якщо ж вона невпинно горіла – дуже довге життя.
2-31
Багато обрядів пов’язано і з багаттям. Через нього стрибали, навколо нього танцювали, в ньому спалювали зняті з хворих дітей сорочечки. Молодь і дітвора, стрибаючи через вогнище, щосили намагалися піднятися над ним вище інших. Це означало, що людину чекає велике щастя.
А ще у ніч на Івана за легендою розквітає папороть. Кажуть, якщо цю квітку знайдуть хлопець і дівчина, то шлюб їх неодмінно буде дуже щасливим. У квітки папороті, що розкривається рівно опівночі всього на кілька миттєвостей, є ще одне чарівне властивість. За переказами, в ці миті можна побачити все, навіть заховані дуже глибоко під землею скарби, отримати дар розуміти мову тварин і птахів і навіть можливість стати невидимкою.
Наші предки вірили, що обряди, здійснені в цю ніч, мають чудодійну силу, здатну зробити будь-яку людину здоровою та щасливою. За повір’ям, напередодні Івана Купала вночі вся нечиста сила стає особливо активною, і якщо за допомогою обрядів від неї захиститися, то людина вбереже себе і своїх близьких від всіляких напастей і нещасть в майбутньому. Люди співали пісні-молитви русалкам, встеляли пороги та підвіконня кропивою, щоб уберегтися від відьом, збирали і висушували трави, що відлякують всяку нечисть і хвороби.
Прикмети на Івана Купала:
Якщо на Іванів день піде дощ, то все літо буде спекотне.
А ось якщо вночі небо буде щедро всіяне зірками, а вранці росяно, – буде хороший урожай огірків, грибів та й взагалі всіх овочів.
В цей день намагалися уникати зустрічі зі зміями, бо це до біди та втрат.
Після збору трав жінки уважно перераховували їх. Якщо набереться 12 видів рослин, то в родині обов’язково в прийдешньому році буде весілля.
Жінки, у яких довго не було дітей, стрибали через багаття, щоб вилікуватися від безпліддя.
Трави, зібрані на Іванів день, перед тим, як засушити, освячували в церквах, а потім обкурювали ними хворих людей, використовували як обереги, кидали в розтоплену піч під час грози, щоб у будинок не вдарила блискавка.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ